De kijk van Rittal op de markt in 2018

‘De contouren van 5G lijken min of meer duidelijk’

Lang nadenken over de vraag waar hij, terugblikkend op 2018, over wil praten, hoeft André Hiddink, productmanager IT bij Rittal, niet. Voor hem zijn zowel de snelheid van sommige ontwikkelingen als de constatering, dat het anders gaat dan verwacht belangrijk.

 

“Ik heb me het afgelopen jaar verbaasd over IoT, zo begint Hiddink het gesprek. “Bij enduser-IoT lijkt er elke week wel een nieuwe toepassing bij te komen. Het tempo ligt daar echt heel hoog. Als je naar B2B of de industrie kijkt, is het beeld totaal anders. Daar hoor je dat IoT een andere naam is voor iets dat ze al 30 jaar kennen. Ze zijn daar allang de hype- en ontnuchteringsfase voorbij.”

5G

Bij 5G speelt volgens Hiddink iets anders. “We zitten daar in de fase dat er wordt nagedacht over het handen en voeten geven van 5G. Bij Rittal merken we dat aan de vragen uit de markt. De contouren van de techniek lijken min of meer duidelijk, dus nu komen de vragen over de OT, de behuizingen. Als je daarop inzoomt, blijkt de techniek toch minder helder.” Hiddink spreekt over een situatie waar nog vaak aan de rem getrokken wordt. “Dat is goed. De vraag of we de goede weg inslaan wordt volgens mij te weinig gesteld en er zijn nog te veel verschillende antwoorden.”

OCP

“Als we teruggaan naar begin van dit jaar of 2017 zagen we groeiende belangstelling voor OCP in Europa bij colo en datacenters. We zien op dit moment de meeste belangstelling van telco’s, niet van datacenters of hosters. Het balletje rolt nu duidelijk een andere kant uit. Dat kan komen omdat er een link is tussen 5G, IoT en OCP. Een vergelijkbare driver is er schijnbaar niet voor de colo- en datacentermarkt.”

Hiddink ziet wel voor zowel telco- als datacenter-OCP nog een aantal hordes. Belangrijkste is dat er een keten met partners, system integrators en dergelijke moet worden opgebouwd. “Ik zie dat daar nog te weinig gebeuren.” Wat hem betreft zal dat volgend jaar veranderen. “De acceptatie van OCP als platform moet verder omhoog. Rittal zal daarom meer activiteiten ontwikkelen. Dat is wat we zelf willen én wat klanten van ons verwachten.”

Kijk op cloud

Dat OCP mede daardoor minder snel uit de startblokken komt heeft volgens Hiddink ook te maken met het feit dat de kijk op cloud geleidelijk is veranderd. Er zijn tal van redenen waarom on premise een heel belangrijke rol blijft vervullen. Dat heeft consequenties omdat de eisen voor milieu, continuïteit en veiligheid die aan on-premiseomgevingen worden gesteld ook zwaarder worden. Hiddink: “Met een Rittal HCP-systeem is dat geen issue. Het is wel weer een voorbeeld dat het balletje een andere kant uit rolt.”

Voorspelling 2019

Hiddink vermoedt dat telcosector in 2019 forse stappen gaat maken waardoor OCP in die sector zal doorbreken. Bij colo en datacenters zal volgens hem iets anders kunnen plaatsvinden. Die gaan meer te maken krijgen met de complexiteit die achter het containerbegrip ‘hybride cloud’ of ‘hybride IT’ schuilgaat. Dat betekent meer behoefte aan creativiteit, flexibiliteit en modulair. Het eerste wordt van de colo- of datacenteraanbieder verwacht, de twee andere punten van de hardware- en OT-leveranciers. “Maar welke kant het balletje in 2019 ook uit rolt, bij Rittal hebben we de kennis en passende oplossingen.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine, nummer 8]

Lees het artikel hier in PDF