‘De hele ICT-waardeketen gaat volgens mij op de schop’

Het thema van het congresgedeelte van This is IT is ‘Op jacht naar de eindgebruiker’. Dan moet er natuurlijk ook een eindgebruiker aan het woord komen. Daarom schuift Maarten Steinkamp, mede-eigenaar van Jamin en Multivlaai, bij Matthijs van Nieuwkerk en Lotte de Bruijn aan tafel. ChannelConnect sprak kort met hem over zijn reden om bij het congres aan te schuiven.

Maarten Steinkamp heeft als mede-eigenaar van twee franchiseformules (Jamin en Multivlaai) genoeg uitdagingen op het gebied van ICT. “Denk maar eens aan zaken als logistiek en een centraal kassasysteem. Het zijn allemaal belangrijke componenten die IT-gedreven zijn. Maar weet je: ik krijg nooit een telefoontje van een reseller, een distributeur of van vendoren. Ik moet het dus allemaal zelf uitzoeken. En dat brengt mij op de vraag: is de hele waardeketen zoals we die nu in het ICT-kanaal kennen wel nodig?”

Steinkamp trekt een parallel naar de muziekindustrie waar hij oorspronkelijk uit vandaan komt. “Zo’n jaar of twintig geleden was daar ook een complete keten van artiesten, platenmaatschappijen, distributeurs, platenzaken en de eindgebruikers. Maar wat zien we nu? De artiest is gewoon rechtstreeks met de eindgebruiker gaan communiceren en handelen. De hele waardeketen is volledig op de schop gegaan. Zou zoiets ook niet in de ICT kunnen gebeuren? En zeg niet dat dit niet zou kúnnen gebeuren, want twintig jaar geleden dacht de toenmalige muziekindustrie ook dat ze allemaal een heel belangrijke rol vervulden.”

Steinkamp concludeert derhalve dat ieder onderdeel van de hele keten zijn waarde zal moeten bewijzen. “Moet ik als eindgebruiker wel zaken doen met een reseller? Waarom zegt een distri niet: Wij hebben alle kennis in huis, dus dat hele partnerkanaal is totaal overbodig? We weten hoe het is gegaan met de platenwinkels, die altijd riepen dat zij belangrijk waren omdat zij contact hadden met de klanten en die klanten ook kenden. Wil ik als eindgebruiker, met alle uitdagingen die ik op dit moment op het gebied van ICT heb, goed bediend worden, dan zal er echt het nodige moeten veranderen.”

This is IT is een onmisbaar event voor iedere ICT-professional. Het vindt plaats in Studio A12 te Bunnik (bij Utrecht) op 14 november 2018 van 10.00 tot 16.00 uur. Het congresgedeelte start om 10 uur. Schrijf je nu in om je als bezoeker te registreren.