G DATA: mkb extra kwetsbaar voor cybercriminaliteit

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) is zich onvoldoende bewust van cybercriminaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van Alert Online. Uit een enquête onder 712 mkb’ers over cybercriminaliteit blijkt dat 75% van de bedrijven zich weinig zorgen maakt om de digitale veiligheid.

Dat komt neer op een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 65 procent van de bedrijven zich nog weinig zorgen maakte. Mkb-bedrijven zijn ervan overtuigd dat cybercriminaliteit bij hun bedrijf niet zal plaatsvinden, vertelt Jerrel Abdoel, Country Manager Nederland bij security-specialist G DATA. “Ten onrechte, want cybercriminelen hebben het mkb nadrukkelijk in het visier. Zo is in 2018 bij ruim de helft (52%) van de mkb-bedrijven geprobeerd geld of gegevens buit te maken.”

De specialist constateert daarnaast dat beslissers in het mkb niet in staat blijken om potentiële risico’s in te schatten. “Daardoor is het lastig om te bepalen waar de beveiliging aan moet voldoen. Het gevolg is dat verkeerde beslissingen worden genomen of noodzakelijke maatregelen worden uitgesteld.”

Ook leeft bij veel ondernemers het idee dat goede beveiligingsmaatregelen op de ICT-systemen erg duur is. Cybercriminelen zien het mkb dan ook als een gemakkelijke prooi en slagen er met relatief weinig moeite in om binnen te dringen.  “Partners en resellers van het mkb spelen een cruciale rol in het optimaal beveiligen van hun klanten,” is de overtuiging van de Country Manager.

Business suite

G DATA bracht onlangs een nieuw professioneel portfolio aan securitysoftware uitgebracht die uitermate geschikt is voor het midden- en kleinbedrijf – maar uiteraard niet uitsluitend daarvoor. De G DATA Business LineUp 14.2 biedt onder meer artificial intelligence/machine learning, beveiliging voor VM’s en multi-clientfunctionaliteit. Abdoel: “De suite en de onderdelen zijn eenvoudig te implementeren, waardoor de drempel voor kleinere ondernemingen lager wordt.”

Intelligente, lerende beveiliging

Met name de artificial intelligence biedt grondige zekerheid voor organisaties. Dankzij DeepRay kan de G DATA Business Solutions 14.2 al in een vroeg stadium malware ontdekken. Niet alleen door fysiek bestanden te scannen, maar ook door het signaleren van verdachte activiteit in het geheugen van de computer. Door executables te scannen op diverse kenmerken, kun je verdachte software onschadelijk maken. “Deze techniek zorgt ervoor dat ook malware die is gecamoufleerd tijdig kan worden ontdekt,” legt Abdoel uit. “Bovendien is DeepRay zelflerend, en kan zo ook onbekende malware direct identificeren.”

Virtual machines

Steeds meer bedrijven werken met een virtual desktop infrastructure. Anti-malware beveiliging is daarbij traditioneel lastig te beheren. Dit heeft alles te maken met de snelle opeenvolging van nieuw ontdekte malware en de informatie daarover op tijd op alle VM’s te krijgen, met behulp van signatures. “G DATA lost dat op door de virtuele omgevingen af te schermen via een externe scanserver. Op de virtual client draait daarvoor alleen nog een ‘Light Agent’ die geen signatures nodig heeft en de herkenning daarvan over kan laten aan de scanserver.”

Ondersteuning Microsoft HyperV en VMware

Resellers en partners van G DATA die voor hun klanten het beheer doen, kunnen nu gebruik maken van Managed Endpoint Security. Deze biedt multi-clientfunctionaliteit waardoor het beheer van meerdere vestigingen of meerdere klanten op afstand kan worden gedaan.

Bewustwording cybercriminaliteit

“Als ondernemers zich houden aan een aantal simpele regels kan er een heleboel ellende worden voorkomen. Het is belangrijk dat bedrijven een solide securityoplossing aanschaffen voor alle apparaten”, is de overtuiging van de Country Manager. Daarnaast is het aan te raden om altijd alle updates en patches te downloaden. Zorg ervoor dat medewerkers sterke wachtwoorden gebruiken en dat ze wachtwoorden regelmatig aanpassen.

Monitor daarnaast het netwerk regelmatig. Weet wie waar toegang heeft tot het netwerk en welke apparatuur toegang heeft tot de systemen. Verder is voorlichting cruciaal. Iedereen binnen de organisatie moet op de hoogte zijn van de risico’s. Het voltallige personeel kan bijvoorbeeld ieder jaar naar een lezing of workshop over cybercrime gaan. Abdoel verwijst in dit kader naar de G DATA Cyber Defense Academy. “We bieden een e-learning portfolio aan om security awareness te trainen.” De Cyber Defence Academy bestaat uit meer dan 30 verschillende online cursussen die organisaties kunnen toepassen om hun medewerkers te trainen.

“Zorg er verder voor dat iedereen binnen de organisatie alert en kritisch is over verdachte mails. En dat medewerkers niet zomaar vertrouwelijke gegevens doorgeven. Het grootste probleem is dat veel ondernemers niet proactief handelen. En vaak pas actie ondernemen na een incident.” Ondernemers moeten inzien dat cybercriminaliteit een belangrijk bedrijfsrisico is en dat het een zeer negatief effect kan hebben op het hele bedrijf.Het is daarom hoog tijd voor een wake-up call!

Meer informatie: G DATA