KPN zet stappen op weg naar circulaire economie

KPN gaat samenwerken met zeven hardwareleveranciers en recyclingbedrijven met als doel om bij te dragen aan een vrijwel circulaire economie in het jaar 2025. Netwerk- en hardwarefabrikanten ARRIS, Ericsson, Hewlett Packard Enterprise, Huawei en ZTE en recycling- en refurbishingspecialisten Drake & Farrell en Teleplan gaan er voor zorgen dat nieuwe netwerk- en klantapparatuur langer meegaat en met minder grondstoffen worden geproduceerd.

De leveranciers die het manifest hebben ondertekend, leveren netwerkapparatuur, conferencing-oplossingen, set-topboxen, modems en/of oplossingen voor de leveringsketen, zoals refurbishing- en recyclingservices. Vanaf 2025 moet de apparatuur zo ontworpen zijn dat vrijwel alle onderdelen hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Daarnaast gaan de betrokken partijen processen invoeren die energie-efficiënter zijn voor zowel KPN als diens klanten.

KPN wil met zijn overeenkomsten bijdragen aan het Nederlands doel om voor 2050 een circulaire economie te realiseren. De aankondiging van vandaag betreft zo’n 20 procent van de huidige uitgaven van KPN aan netwerk- en vaste lijndiensten voor klanten. KPN verwacht is dat dit percentage zal groeien naarmate andere leveranciers van KPN gaan meewerken aan zijn circulaire bedrijfsmodel.

KPN-CEO Eelco Blok stelt dat de operator als grootste ICT-provider in Nederland een voortrekkersrol wil spelen in de noodzakelijke overgang naar een duurzame en circulaire economie. Daarom worden de eigen eigen circulaire doelstellingen met een strakke tijdslijn vastgesteld. “De kennis die we samen ontwikkelen kan ook gebruikt worden door andere stakeholders die hun impact op het milieu willen verkleinen.”

Het KPN Circulair Manifest beschrijft het doel van KPN om zijn CO2- en milieuvoetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen terwijl het volume van het dataverkeer naar verwachting tegelijkertijd exponentieel zal blijven stijgen. Naast het manifest heeft KPN afzonderlijke overeenkomsten met elk van de leveranciers ondertekend, waarin centrale samenwerkingsgebieden tussen de individuele bedrijven en KPN zijn vastgelegd.
KPN stelt sinds 2015 klimaatneutraal te zijn en heeft in de afgelopen zes jaar een daling van het energieverbruik weten te realiseren. Het bedrijf werd onlangs door de Dow Jones Sustainability Index (DJSI) genoemd als het meest duurzame telecombedrijf ter wereld, en is naar eigen zeggen op weg om zijn energieverbruik voor 2030 te halveren vergeleken met het verbruik in 2010. In deze doelstelling wordt rekening gehouden met de verwachte exponentiële groei van het dataverkeer door de verdere digitalisering van de maatschappij en de verwachte groei van het Internet of Things. KPN is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 0,8 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik.

Meer informatie: www.kpn.com