ASML presenteert sterke tweede-kwartaalcijfers

Chipmachinefabrikant ASML verraste met een flink hogere winst van 476 miljoen euro in het tweede kwartaal, bij een omzet van 2,57 miljard euro. De verwachte omzet voor het lopende kwartaal is alweer 3 miljard euro. Bovendien herhaalt topman Peter Wennink dat 2019 een jaar van groei zal zijn en dat houdt in dat het vierde kwartaal flink boven de 3 miljard euro uit gaat komen.

Ook voorspelt ASML een verdere stijging van de winst. De bruto marge in het tweede kwartaal kwam uit op 43 procent. Die was mede te danken aan extra upgrades van al bij klanten geïnstalleerde machines, die in het tweede kwartaal voor een omzet van 717 miljoen euro zorgden, tegenover 540 miljoen euro in het eerste kwartaal.

Orderboekingen

Drijver achter de omzetgroei is een grote groei van de orderboekingen. Mede dankzij de bestelling van tien peperdure EUV-machines werd maar liefst voor 2,83 miljard euro aan orders ingeboekt, het dubbele van het eerste kwartaal.

Volgens Wennink was de hogere winst te danken aan een verbeterde productie van de nieuwste machines die werken met extreem ultraviolet (EUV) licht. “Die is sterk verbeterd ten opzichte van een kwartaal eerder. De rest van het jaar zien we dat de markt voor geheugenchips nog steeds zwak is, maar die wordt meer dan gecompenseerd door de markt voor rekenchips. Onze klanten willen nieuwe fabrieken bouwen voor de productie van chips met details van 7 nanometer of minder. Van de tien orders van EUV-machines die we in het tweede kwartaal ontvingen waren er ook enkele bestemd voor geheugenchips.”.

Meer informatie: www.asml.com