Resultaten ASML overtreffen eigen verwachtingen

Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven profiteerde van een opvallend sterke vraag naar zijn productiemachines vanuit alle geledingen van de chipindustrie.  Het bedrijf rapporteerde een kwartaalomzet van 1,94 miljard euro, tegenover 1,91 miljard euro in het laatste kwartaal vorig jaar. EUV was goed voor 200 miljoen euro.

In januari meldde het bedrijf nog rekening te houden met een daling van de opbrengsten naar een niveau rond de 1,8 miljard euro. EUV, de technologie waaraan ASML zijn toekomstplannen heeft opgehangen, droeg 200 miljoen euro bij aan de omzet.

ASML haalde in het eerste kwartaal nieuwe orders ter waarde van in totaal 1,9 miljard euro binnen. Het totale orderboek is goed voor een toekomstige omzet van 4,5 miljard euro. De in totaal 21 EUV-machines die klanten besteld hebben, zijn goed voor ruim de helft van dat bedrag. De brutomarge ging afgelopen kwartaal omhoog van 47,2 naar 47,6 procent. Onder de streep bleef 452 miljoen euro over, een kleine 14 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2016.

Voor het lopende tweede kwartaal mikt ASML op een omzet tussen 1,9 en 2 miljard euro. De brutomarge zakt daarbij naar 43 tot 44 procent. ASML verwacht dat de marktomstandigheden ook de rest van 2017 gunstig blijven.

Bron: ANP; meer informatie: www.asml.com