Composable Infrastructure, de basis voor hybride oplossingen

Composable Infrastructure staat hoog op de agenda bij Hewlett Packard Enterprise. Het is meer dan een product, het is een strategische visie die realiteit wordt. Dat vraagt om uitleg. Op het event Reimagine 2016 in Nieuwegein en ook elders ter wereld is dat exact wat HPE doet. Peter Ulrik Groth, Senior Manager Product & Portfolio Planning van de converged datacenter infrastructure bij HPE, nam tijdens het event de tijd hier met ChannelConnect over te praten.

Centraal bij composable infrastructure staat de constatering dat IT zoals dat jarenlang is ingezet niet langer in staat is te voldoen aan de wensen van de business. De grenzen van wat met traditionele en (hyper-) converged infrastructure kan worden bereikt zijn in zicht. Er is een geheel andere kijk op de omgang met IT nodig. Daar komt composable infrastructure om de hoek kijken.

“IT wordt op zeer verschillende manieren gebruikt. Kleinere ondernemers waren in die ontwikkeling de pioniers. Zij hebben als eersten afscheid genomen van de eigen hardware. De servers onder het bureau verhuisden naar een externe locatie. Vervolgens besloot men de eigen hardware niet meer te vervangen, maar de gevraagde diensten te huren, inmiddels gebeurt dat via een cloudbased model”, legt Peter Ulrik Groth uit.

Volwassen
De partij die hierbij het mkb ontzorgt heeft de ondernemer geholpen de stappen te zetten van on-premise naar off-premise en naar de cloud. Dat waren eerst standaard diensten zoals mail. Maar dankzij office 365 worden ook steeds meer productiebepalende diensten als clouddienst afgenomen. Die markt ontwikkelt zich steeds verder. De cloudproviders ‘worden volwassen’. Er worden nu ook al mission critical applications aangeboden en strikt genomen zie je een aantal mega cloudproviders meerdere lagen in het cloudmodel opvullen. Dat wil niet zeggen dat de ontwikkeling zal opschuiven naar de externe mega cloud.

“Wij zien een grote behoefte aan veel lokale opties die zich als cloud gedragen. Het idee dat je alles bij een mega cloudprovider kunt onderbrengen is onjuist. Hiervoor spelen er te veel organisatorische en praktische issues rond de locatie van data. Onjuist is ook het idee dat deze partijen altijd goedkoper zijn. Je kunt als IT-afdeling heel goed VM’s tegen een prijs gelijk aan die van de grote spelers aanbieden. Waar je echter niet tegenop kunt boksen, is de snelheid waarmee die partijen dat doen. Bij HPE zeggen we: wat nu als we eigen hardware in een eigen omgeving zo kunnen laten presteren als die van de grote cloudpartijen. Dat is de kern van composable infrastructure”, vertelt Groth.

Deployment-snelheid
“Composable infrastructure is meer dan alleen sneller deployen, maar wel een heel belangrijk punt. Composable infrastructure is het opnieuw definiëren van infrastructuur door het als een sofware defined service aan te bieden”, vervolgt Groth zijn verhaal. “Infra is daarmee super schaalbaar en alles is in gebruik zo simpel en logisch als een goed ontworpen app. Dat vertaalt zich in die hogere deployment-snelheid. Je hebt daarmee alle voordelen van een mega cloud provider, met een verschil: je hebt 100 procent controle over de infra.”

Kosten
Hoe zit het met de kosten? “Wat we zien is dat de TCO bij composable infrastructure tot 30 procent lager ligt. Dat verklaart waarom deze oplossing zoveel verschillende partijen aanspreekt. Omdat je de infrastructuur zo goed kunt inzetten, aanpassen en monitoren neemt overprovisioning – het verschijnsel dat er te veel hardware wordt toegekend zonder te worden ingezet en aan de klant wordt doorberekend – af. Dat scheelt enorm. Wanneer 1 procent van de hardware niet wordt gebruikt, leidt dit tot plus 4 procent kosten”, legt hij uit. Dat verschil komt onder meer door onderhoud, en licenties.

Bestaande hardware
Composable infrastructure en composable environments maken volgens Groth veel meer sharing mogelijk, dat zich niet tot nieuwe hardware beperkt. “Wij zien bij HPE dat de gebruikers altijd wel beschikken over hardware die zonder meer voldoet aan de eisen. Composable infrastructure kan daarmee overweg, net als met containers, bare metal en blade servers. De API maakt mogelijk dat al het gangbare wordt opgenomen in die software defined pool”, zegt Groth. Daarmee wordt de levensduur van bestaande hardware verlengd, en dat is weer positief is voor de kosten.

Impact op partners
De partner die meer wil dan dozen schuiven wordt hier volgens Groth ‘echt heel gelukkig’ van, want Composable infrastructure is een transformational operation, zo zegt hij. “Partners kunnen rol van de consultant invullen en klanten helpen te bepalen wat er moet worden opgenomen in de composable infrastructure pool. Afhankelijk van zijn businessmodel kan hij daar zelf het onderhoud voor doen. Dat is nog een simpel model”, vertelt Groth. Daarnaast zullen partners, zeker bij de grote bedrijven, met andere relaties aan tafel zitten. “Het zijn niet langer de CEO en de IT afdelingen die contact hebben. De DevOps, die standaard geen deel uitmaken van de IT-afdelingen, en ook de businesslines zullen vaker met vragen komen.” Voor de partner is composable infrastructure, volgens Groth, de manier om value added service te bieden.

Hybride
“Composable infrastructure heeft een belangrijke plaats in het hybride spectrum. Zo is het mogelijk om met één dashboard alles in het eigen datacenter onder controle te hebben. Zowel de on-premise servers als alle clouddiensten functioneren hierbij optimaal en bieden de snelheid en het gemak van een externe cloud. Voor partners en services providers geldt dat zij middels composable infrastructuur de perfecte hybride cloud kunnen leveren”, zo besluit Groth.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 4-2016]