Circulaire ICT verovert de markt

 

ICT-bedrijven houden zich steeds meer bezig met hergebruik van apparatuur en het duurzaam verwerken van afgedankte apparatuur. Doordat bedrijven en particulieren steeds vaker ‘refurbished’ kopen, groeit de markt.

 

 

De belangstelling voor circulaire economie neemt toe. Er zijn steeds meer bedrijven die streven naar het inperken van nadelige invloeden op het milieu. Circulair staat voor hergebruik van hardware en grondstoffen. Het vormt een contrast met het ouderwetse lineaire systeem waarbij producten en grondstoffen op het eind van hun levensduur worden vernietigd.

Refurbished

In een ideale wereld worden alle onderdelen hergebruikt, maar dat is nog een utopie. Toch neemt de bereidheid van bedrijven om zoveel mogelijk te hergebruiken wel toe. Dit verklaart ook dat de term ‘refurbished’ de laatste jaren steeds vaker valt. Zelfs in tv-reclames (voor bijvoorbeeld voordelige iPhones) komt het woord regelmatig voor, mede dankzij de inspanningen van bedrijven als Xeptor en Renewd. Zij zorgen ervoor dat producten een tweede leven krijgen. Refurbished wordt meestal gebruikt voor producten die zijn gecontroleerd door de leverancier of fabrikant. Waar nodig zijn onderdelen vervangen. Toch is niet precies vastgelegd wanneer een bedrijf het woord ‘refurbished’ mag gebruiken. Het is daardoor voor bedrijven en consumenten niet altijd duidelijk hoe grondig het apparaat is gecontroleerd door de leverancier. Mede daardoor wordt de term regelmatig verward met tweedehands, waarbij er geen (grondige) inspectie heeft plaatsgevonden.

Garantie

Om potentiële kopers beter te informeren, geven steeds meer leveranciers een duidelijke omschrijving van wat ze hebben gedaan met een refurbished product. IT-leverancier Infotheek bijvoorbeeld controleert de werking van het apparaat, vervangt defecte onderdelen, wist het geheugen en geeft in sommige gevallen een product zelfs een nieuw likje verf. Om duidelijk te maken dat er van een refurbished product meer verwacht mag worden, geven de meeste leveranciers garantie. Bij bedrijven die zijn aangesloten bij brancheorganisatie UNETO-VNI (voor de installatiesector) is dat zelfs standaard. Volgens onderzoekers van IDC werden er in 2016 wereldwijd ruim 120 miljoen telefoons tweedehands en refurbished verkocht. In 2019 zullen dat er al 223 miljoen zijn. Dat belangstelling groeit heeft een aantal redenen. Natuurlijk speelt de prijs een rol. Wie een eerder gebruikt apparaat koopt, kan een flink bedrag besparen in vergelijking met een nieuwe smartphone of laptop. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de term refurbished in zwang raakte tijdens de economische crisis van enkele jaren geleden, toen de IT-budgetten flink onder druk stonden.

Opfrisbeurt

Ook de kwaliteit van refurbished producten speelt een rol. Apparatuur van twee jaar oud is nog prima bruikbaar, zeker na een grondige opfrisbeurt. Bovendien zorgt de opkomst van de cloud ervoor dat apparaten van enkele jaren oud een prima tweede leven kunnen krijgen. Doordat data online wordt opgeslagen en apps draaien in de cloud, hoeft een computer aan minder hoge eisen te voldoen. Dat veel bedrijven en instellingen interesse tonen in gebruikte apparatuur wordt bevestigd door recent onderzoek door Infotheek Group. Dit bedrijf is naar eigen zeggen Europees marktleider op het gebied van gebruikte apparatuur. Er werden achthonderd ICT-specialisten ondervraagd in het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven en bij de overheid. Het blijkt dat de overstap op refurbished apparatuur vooral wordt ingegeven door de positieve invloed op het milieu, geldbesparing en het besef dat gebruikte apparatuur nauwelijks onderdoet voor nieuwe.

Componenten bevatten waardevolle grondstoffen, zelfs goud

Vooral bedrijven met 50 tot 499 werknemers hebben interesse in refurbished. Zij zeggen in 67 procent van de gevallen plannen te hebben om de komende drie jaar refurbished ICT-apparatuur aan te schaffen. In de zorg is dat percentage 54 procent, terwijl het onderwijs wat achterblijft met een percentage van 30 procent.

Third party maintenance

De markt voor refurbished apparaten blijft niet beperkt tot smartphones of laptops. Ook computers, servers en zelfs netwerkapparatuur worden refurbished verkocht. Soms lopen bedrijven hierbij tegen een probleem aan: de oorspronkelijke leverancier of fabrikant wil dan niet het onderhoud en beheer verzorgen. Dat heeft gezorgd voor de opkomst van third party maintenance (tpm). Deze bedrijven nemen het onderhoud en beheer op zich van hardware die volgens de fabrikant zelf is afgeschreven. Onder meer Infradax en Integra houden zich hiermee bezig. Het is mooi dat apparatuur zo lang mogelijk wordt (her)gebruikt, maar op een zeker moment is hardware toch echt end-of-life. Op dat moment is het belangrijk te zorgen voor een goede verwerking, bijvoorbeeld door er componenten uit te halen die nog waardevolle onderdelen bevatten. Er zijn verschillende bedrijven die zich storten op wat ook wel ‘urban mining’ wordt genoemd. Die term verwijst naar het feit dat veel componenten waardevolle grondstoffen bevatten (zelfs goud in kleine hoeveelheden), die normaal gesproken via mijnbouw uit de grond gehaald worden.

Scrap yards

Helaas gaat het bij het verwerken van oude computerapparatuur veel mis. De Vereniging NVMP strijdt hier namens producenten en importeurs tegen. Zo is er soms sprake van ongecertificeerde export van elektronica naar ontwikkelingslanden. Daar komt de hardware terecht op zogeheten ‘scrap yards’ waar de elektronica ondeskundig wordt verwerkt met als gevolg grote schade voor zowel gezondheid als milieu. De NGO Closing the Loop is daarom gestart met het opkopen van telefoons en computers in derdewereldlanden om te zorgen voor een goede verwerking in Europa.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De circulaire economie en refurbished producten sluiten aan bij de trend van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Steeds meer bedrijven willen producten hergebruiken zodat er minder (schaarse) grondstoffen nodig zijn. Ook het recyclen van afgedankte apparatuur sluit hierbij aan.

As a service

De circulaire economie zorgt ook voor een toegenomen belangstelling van nieuwe concepten zoals verhuur, lease en as-a-serviceconcepten. Bedrijven kiezen daarbij voor het gebruik van hardware tegen vaste maandlasten. Omdat de leveranciers er alles aan gelegen is de apparatuur zo lang mogelijk in bedrijf te houden (bijvoorbeeld door regelmatig onderhoud en updates), zorgt dat voor een langere levensduur van apparatuur.

Belangrijke spelers in circulair

Er zijn veel bedrijven actief op het vlak van circulaire ICT en refurbished producten. Sommige bedrijven verkopen refurbished producten, andere zamelen afgedankte elektronica in en weer andere zorgen voor support voor tweedehands ICT-producten.

Aliter Networks levert refurbished netwerkapparatuur. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om in 2025 een half miljoen IT-producten te hebben hergebruikt. Aliter levert producten aan onder meer banken, universiteiten, telco’s en ziekenhuizen in 80 landen. Apparatuur wordt zorgvuldig getest en wordt geleverd met garantie. Ook het leveren van diensten om netwerkapparatuur in te zetten behoort tot de taken van Aliter.

Closing the Loop koopt afgedankte mobieltjes uit Azië en Afrika om de kostbare metalen eruit te halen. Het bedrijf wil daarmee voorkomen dat de apparatuur gedumpt wordt of gerecycled wordt op de zwarte markt waar het vaak zorgt voor schade aan milieu en gezondheid.

Curvature is leverancier van zowel nieuwe als gebruikte ICT-apparatuur. Levert ook third party management oplossingen. Het bedrijf levert apparatuur voor datacenters en netwerken. Het Amerikaanse Curvature is in meerdere landen actief en levert netwerktechnologie, servers en opslag.

Drake & Farrell is als partner van KPN verantwoordelijk voor het verwerken van de retourstromen van een breed scala aan apparatuur. Het gaat met name om modems en interactieve tv-ontvangers. De onderneming analyseert, repareert en refurbisht apparatuur zodat afgedankte materialen als vrijwel nieuw kunnen worden teruggebracht in de economie.

Forza Refurbished werkt sinds 2016 met Robots die de iPhones op meer dan 50 punten checken. Bij een ‘failure’ gaan techniekers aan de slag met de door de robot geconstateerde fouten, waarna de iPhones nogmaals worden gecheckt. Kwaliteit is hiermee volgens Forza 100 procent gegarandeerd.

Free ICT Europe is een non-profit- organisatie opgericht om de tweedehands IT-markt in Europa te promoten. De organisatie wil restrictieve praktijken bestrijden van hard- en softwareleveranciers. IT-leveranciers gebruiken intellectuele eigendomsrechten om keuzes te beperken, waardoor bedrijven niet de vrijheid hebben om hun leveranciers (bijvoorbeeld third party maintenance) te kiezen. Dit zadelt Europese bedrijven op met onnodig hoge kosten, aldus Free ICT Europe.

ICT Milieu is onderdeel van Nederland ICT en organiseert met Wecycle de inzameling en verwerking van ruim 10 miljoen kg afgedankte ICT-apparatuur. ICT Milieu is spreekbuis van de ICT-sector als het op milieu aankomt. De stichting reikt jaarlijks de ICT Milieu Award uit. Deze prijs moet recycling, verantwoord materiaalgebruik, vermindering afvalstoffen en vermindering energieverbruik.stimuleren.

Infotheek is leverancier van IT-apparatuur en zet zich in voor een circulaire economie. Het bedrijf levert aan overheid, zorg, onderwijs en bedrijven. Naast het leveren van producten verzorgt Infotheek ook beheer van IT-hardwareomgevingen. Oude hardware kan op verantwoorde wijze worden verwijderd.

Infradax levert hardware en diensten aan MKB+-bedrijven en datacenters in Europa. Het bedrijf levert refurbished apparatuur van A-merken zoals Cisco, EMC, Dell en Oracle. Het gaat om servers, storage en networking. Alle hardware is gecertificeerd en er zit standaard 12 maanden garantie op.

Ingram Micro ITAD (voorheen CloudBlue) is een wereldwijde aanbieder van IT Asset Disposition (ITAD) services. Het bedrijf biedt partners de mogelijkheid om klanten te helpen met het kostenefficiënt en veilig afvoeren van overtollige IT-apparatuur.

Integra is actief op het vlak van refurbished IT-apparatuur en levert onder meer third party maintenance. Het bedrijf kan apparatuur van meerdere leveranciers ondersteunen (multivendor hardware support). Naast verkoop kunnen bedrijven ook bij Integra terecht voor huren en leasen van apparatuur. Integra zorgt ook dat oude apparatuur een nieuwe functie krijgt of milieuvriendelijk wordt gerecycled.

De missie van Leapp is Apple-producten breed bereikbaar maken en doet dat door toestellen een tweede leven te geven. Met, zo stelt Leapp, behoud van de premium kwaliteit, service en garantie zoals je die van Apple gewend bent, maar tegen flinke kortingen. Leapp heeft inmiddels 25 winkels.

De term refurbished kwam op tijdens de economische crisis

Renewd levert refurbished Appleproducten, met name iPhones en iPads. Het bedrijf maakte die keuze omdat Apple erom bekend staat apparaten van hoge kwaliteit te leveren met veilige software die lang wordt ondersteund. Alle iPhones van Renewd worden geleverd met de laatst beschikbare iOS-versie. Elk apparaat wordt getest, schoongemaakt en waar nodig gerepareerd.

Snew zorgt voor hergebruik van IT- en telecomapparatuur. De focus ligt primair op hergebruik omdat Snew het ontzettend zonde vindt om goed functionerende apparatuur vroegtijdig te recyclen. Dit is apparatuur die nog makkelijk jaren mee kan gaan, middels refurbishment en eventuele repair.

Stibat is een non-profitorganisatie die zorgt voor een veilige en verantwoorde verwerking van batterijen en accu’s volgens nationale en Europese wet- en regelgeving. Producenten zijn verplicht om te zorgen voor lege batterijen. In Nederland is Stibat daarvoor verantwoordelijk. De stichting streeft ernaar grondstoffen zo efficiënt mogelijk te hergebruiken zodat waardevernietiging wordt geminimaliseerd.

Swoop levert niet alleen refurbished producten van Apple maar ook bijvoorbeeld Samsung en HTC. De nadruk ligt echter op producten van Apple. Swoop heeft vijf eigen winkels en meer dan 100 verkooppunten in Nederland. Swoop werkt naar eigen zeggen met een Apple-gecertificeerde kwaliteitscontrole en Samsung gecertificeerde engineers.

Vereniging NVMP zet zich namens de gezamenlijke producenten en importeurs in voor het inzamelen en recyclen van afgedankte elektronische apparatuur en energiebesparende lampen. De vereniging is de collec- tieve belangenbehartiger van zes productstichtingen die zich bezighouden met e-waste, waaronder ICT Milieu, op het gebied van e-waste.

Wecycle regelt de inzameling en recycling van e-waste. De stichting zorgt ervoor dat materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Daarvoor wordt samengewerkt met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten. De Wecycle Service Centers verbinden de circulaire met de sociale economie. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt sorteren en demonteren er apparaten.

Xeptor levert zowel nieuw als refurbished hardware. Het bedrijf heeft een eigen keurmerk met de naam Approved Selection. Oude producten worden op 18 punten gecontroleerd en met garantie verkocht. Xapter levert refurbished hardware tot vijf jaar oud. Naast het leveren van hardware helpt het bedrijf ook bij het bouwen en implementeren van IT-oplossingen.

Recyclingbedrijven

Er zijn verschillende bedrijven actief met het recyclen van IT-apparatuur. Hieronder een selectie.

Computerrecycle zorgt voor hergebruik van IT-apparatuur en herwinning van grondstoffen. Het bedrijf vernietigt data op de computer, waarna onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Holland Recycling zorgt voor recycling en demontage van IT-apparatuur zoals servers, routers, switchen en computers.

IT-recycling zorgt voor verwerking van afgeschreven computerhardware. Het bedrijf is WEEELABEX-gecertificeerd en volledig geautoriseerd voor het inzamelen, opkopen en datavernietiging.

Krommenhoek Metals is gespecialiseerd in computer recycling. Oude computers of servers kunnen worden gedemonteerd of vernietigd.

Milieu PC zorgt voor recycling van IT-apparatuur. Apparaten worden hergebruikt, bijvoorbeeld verkocht aan consumenten, overheden of bedrijven. Data wordt vernietigd met certificaat.

 

Sims Recycling Solutions zorgt voor hergebruik en recycling van electronica en computes die end-of-life zijn. Het bedrijf zorgt voor een milieuvriendelijke verwerking na eerst de data grondig te hebben vernietigd.

Weee Nederland helpt gemeenten, producenten, importeurs en retail bij recycling van elektrische apparaten. Werkt samen met het European Recycling Platform met terug- namesystemen in 14 Europese landen.
door

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 1-2018]

Lees het artikel hier in PDF