ChannelConnect magazine nummer 8 nu online

EEN GEZOND EN VOORSPOEDIG 2019

Het afgelopen jaar 2018 was weer een jaar van veel dynamiek in de ICT-sector, met vele overnames en fusies, zowel nationaal als internationaal. AVG – door veel bedrijven gezien als ondernemertje pesten – krijgt langzaam tractie. De security- en consultancysector smult ervan; data en de bescherming ervan is het nieuwe goud, net zoals tien jaar geleden ISO-certificering een kwelling was.

 

Wil je ChannelConnect nummer 8 van 2018 nu al online lezen? Dat kan onderaan deze pagina!

Inmiddels weten we niet beter als je op goed niveau zaken wilt doen. Alles wat wij doen heeft te maken met data: van transport tot en met AI en machine learning. Ook de colocatiemarkt in Nederland profiteerde van de steeds maar groeiende datastroom, met nieuwe toetreders, fusies en overnames en de opening van nieuwe locaties. Digitale transformatie is niet te stoppen; naast on- premise zie we steeds meer cloud en een verschuiving van capex naar opex. Maar in de praktijk blijkt dat cloud wel efficiënter, maar bepaald niet goedkoper is. De alsmaar stijgende opex-kosten zijn een echte uitdaging voor CIO’s in de toekomst.

Over de toekomst gesproken: wat zijn de ‘Next Big Things’ die we in 2019 gaan zien? Ik doe een greep uit de mogelijkheden en noem quantumtechnologie: quantumbits of qubits kunnen meer posities dan 0 of 1 innemen en daarmee de rekenkracht exponentieel vergroten. Of blockchain dat het mogelijk maakt gegevens op een veilige manier decentraal op te slaan. Of OS-abstractie: de ontwikkeling van verregaande virtualisatie van de applicatie en workload maken het onderliggende OS steeds minder belangrijk. 5G gaat alles veranderen, hoe we verbinden, samenwerken, applicaties ontwikkelen en netwerken bouwen. Alles wordt sneller, hybride en is daarmee een enabler voor IoT. Internet driven networking maakt handmatig configureren van netwerken overbodig. Steeds meer systemen vragen om een andere netwerkbenadering en om nóg geavanceerdere security. We krijgen serverless cloud-architecturen voor optimale allocatie van hardware- resources, informatie-extractie vanuit data voor AI en BI wordt veel eenvoudiger en helpt organisaties bij het verbeteren van de performance en concurrentiepositie. Customer service wordt het nieuwe marketingmodel, zeker nu de XaaS-trend steeds meer voet aan de grond krijgt in het kanaal. Ook het Nederlandse ICT-channel is er maar druk mee.

U druk, wij druk, want ook in 2019 komen we weer met vak- informatie via het grootste ICT-clubblad van Nederland, maar natuurlijk ook via onze e-mailnieuwsbrieven, via LinkedIn, onze Summits, het nieuwe videokanaal www.channelconnect.tv en ons kennisevent ‘This is IT’ op 22 mei 2019.

We kijken met u uit naar een goed 2019!

Eric Luteijn, uitgever
eric@channelconnect.nl

Klik op de cover en lees ChannelConnect nummer 8 van 2018 nu online.