ChannelConnect 2 – 2020 nu online

Bond en het virus

Ons land is in de greep van het coronavirus. Sommige mensen worstelen met hun gezondheid, of hebben zorgen over de gezondheid van hun naasten. Anderen maken zich zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf. Het team van ChannelConnect herkent zich in die zorgen, en leeft mee met wie zich zorgen maakt.

 

Wil je ChannelConnect nummer 2 van 2020 nu al online lezen? Dat kan onderaan deze pagina!

Ook zien we, dat wegen en het openbaar vervoer weliswaar bijna verlaten ogen, maar veel werk toch doorgaat, mede dankzij moderne technologie. Ook wij stapten inmiddels over op digitale vormen van samenwerking en contact.  Berichten in onze mailbox bewijzen dat onze lezers dat ook doen.

Deze week valt de nieuwe editie van ChannelConnect op de mat, maar we vermoeden dat veel lezers de inhoud digitaal tot zich zullen nemen, vandaar dit voor online aangepaste voorwoord.

In de marge van een interview dat ChannelConnect voor deze editie had over de samenwerking tussen distributeur Exclusive Networks en de vendoren Fujitsu en Nutanix kwam de handpalmscanner ter sprake waarmee de laptops van Fujitsu zijn uitgerust. Het gesprek kwam op de vele gadgets die gepresenteerd worden in de James Bond-films. Waaronder al in een heel vroeg stadium technieken om bezoekers al dan niet toegang te geven tot ruimtes. Zoals op afstand te contoleren deuren (Thunderball, 1965). Ook vingerscanners komen regelmatig voor, voor het eerst in Diamonds are forever (1971) en zelfs de handpalmscanner ontbreekt niet in het uitgebreide arsenaal aan gadgets.

Overigens laat Diamonds are forever ook zien hoe technologie meteen weer kan falen, als een vingerafdruk van Bond op een glas wordt gebruikt om de scanner te misleiden. Een blik op de uitgebreide hoeveelheid, vaak bizar lijkende innovaties in de films, maakt twee dingen duidelijk: veel technologie die bij de première van de film onmogelijk lijkt betreedt later de markt. Zoals telefoons waarmee je kunt filmen. En vaak blijkt de praktijk dan effectiever dan het bioscooporigineel: zo duurde het scannen van Bonds handpalm meer dan tien seconden, terwijl dat inmiddels in een flits gebeurd.

Evident is tevens dat het ook bij Bonds security gaat om detecteren, afweren en reageren. Dat is in de dagelijkse praktijk van IT-organisaties niet anders.

Welke prachtige innovaties in de nieuwste film verwerkt werden is nog niet duidelijk, Q wist het leven van Bond steeds te redden maar had geen middel om het bioscooppubliek tegen het Coronavirus te beschermen.

Het virus geeft ook het kanaal te denken, bleek al tijdens de eerste editie van onze artikelserie Food for Thought, waarbij specialisten uit de markt in de foto- en kookstudio van uitgever iMediate samenkomen om bij een goede maaltijd te praten over ontwikkelingen in de markt. Deze bijeenkomst vond plaats voor de uitbraak van het virus in Nederland – natuurlijk zouden we op dit moment niet meer met zo’n groep mensen samenkomen.

Uiteraard kwam bij het onderwerp Telecom & VoIP het niet doorgaan van het Mobile World Congres in Barcelona ter sprake. Het was de eerste grote afzegging in een lange reeks gecancelde evenementen. Een reeks die zich nog steeds uitbreidt.

ChannelConnect-Mels-Dees

Het is op dit moment nog volstrekt onduidelijk hoe handel en economie lokaal en globaal blijvend te lijden hebben onder de situatie, die dagelijks verandert. We kunnen slechts hopen dat gezondheid en business van de personen werkzaam in het Nederlandse kanaal er niet te veel last van krijgen.

Voor wie, ter verstrooiing, de complete lijst met gadgets uit de James Bond-films wil zien: die is uiteraard te vinden op Wikipedia. Mijn favoriete toestel is het koffieapparaat uit Live and Let Die (1973). Het apparaat kan een ding heel goed: koffiezetten. Het leidt in de film tot de verbaasde vraag “Is that all it does?”.

Mels Dees, Content Director
mels@imediate.nl

Klik op de cover en lees ChannelConnect nummer 2 van 2020 nu online.