ChannelConnect 1 – 2020 nu online

Circulaire mobiliteit

Aangezien dit voorwoord in veel gevallen het eerste contactmoment is tussen het team van ChannelConnect en de lezers van het blad, wil ik alle ondernemers in het indirecte ICT-kanaal van harte een succesvol 2020 wensen.

 

 

Wil je ChannelConnect nummer 1 van 2020 nu al online lezen? Dat kan onderaan deze pagina!

Tijdens het eerste interview dat ik dit kalenderjaar had, sprak ik met F-Secure, ten kantore van hun distributeur Ingram Micro. Tijdens dit gesprek (zie onze coverstory op pagina 12) werd nog eens duidelijk hoe groot de uitdagingen voor ondernemingen zijn geworden als het gaat om het beveiligen van hun systemen. Veel IT-architecten zijn opgeleid met het idee dat het bouwen van een digitale muur voldoende is om onverlaten tegen te houden. Alle data stonden immers in het eigen datacenter, dus alleen de mailbox en het browsen op internet vormden het digitale contact tussen medewerkers en de buitenwereld. Een goede firewall en endpointprotectie voldeden.

Hoe anders is het nu. Niet alleen bevinden data zich in de cloud of in externe datacenters, ook willen medewerkers op elke moment en op elke plaats toegang hebben tot essentiële bedrijfsgegevens. En als het kan ook nog eens met hun eigen toestellen (notebooks, tablets, smartphones en andere digitale wearables). De veiligheid van die toestellen is lang niet altijd vanzelfsprekend. Mede om die reden koos de redactie ‘mobility’ als een van de thema’s van deze uitgave.

Nadenkend over mobility – en dat gaat dus verder dan slechts het gebruik van mobiele telefoons, maar adresseert met name het mobiel werken daarmee – werd ik me ervan bewust dat de mobiele markt een nieuwe vorm van een oude wijze van hergebruik met zich meebrengt. Waar kledingstukken in grote gezinnen in de loop der jaren van oudste broer tot jongste zus werden doorgegeven, zo lopen er inmiddels veel scholieren rond met laptops en smartphones die ooit door hun ouders zijn gekocht, of aan het eind van de economische levensduur zijn overgenomen van de werkgever. Een nachtmerrie voor beheerders voor IT-systemen in het onderwijs. En voor IT’ers die verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur van ondernemingen waar scholieren hun eerste snuff elstage lopen. Hoe actueel is de software op de apparatuur? Welke apps staan erop? Is het toestel wellicht geïnfecteerd?

ChannelConnect-Mels-DeesDeze vragen maken duidelijk waarom circulair en duurzaam denken uitdagingen met zich meebrengt. Dat onderwerp is het tweede thema waarover we in deze editie schrijven. We portretteren een aantal ondernemingen die zich specialiseerden in het geven van een tweede (of derde) leven aan oudere apparatuur, opdat die veilig in mobiele werksituaties kan worden gebruikt.

Mels Dees, Content Director
mels@imediate.nl

Klik op de cover en lees ChannelConnect nummer 1 van 2020 nu online.