Case: De voordelen van de coherent DWDM bij Serverius

In deze uitgave van ChannelConnect staan infrastructuur en netwerken centraal. Diverse producten en diensten komen ter sprake en met dit artikel ook een interessante praktijkcase. Serverius, bekend van de twee datacenters, connectiviteits- en securityoplossingen heeft zelf rond de Paasdagen een belangrijk project afgerond. Sergey Petukhin, verantwoordelijk voor connectivity infrastructure, legt uit wat er precies is gedaan.

 

Dat de vraag naar meer band- breedte toeneemt zal de lezer bekend zijn. Hij zal ook weten dat de connectiviteit tussen bijvoorbeeld datacenters onderling en internetknooppunten al geruime tijd is gebaseerd op glasvezelverbindingen. Waar aan het begin van deze eeuw 1GB nog als voldoende werd beschouwd zijn we inmiddels gewend aan 10GB-verbindingen, steeds vaker worden ook 100GB-verbindingen ingezet. 100GB is vanzelfsprekend niet het hoogst haalbare, met glasvezel zijn 200GB en meer ook mogelijk.

Bij Serverius is anderhalf jaar geleden besloten dat het netwerk een upgrade moest krijgen om de groei in klanten en verkeer te kunnen bijhouden. Uitgangspunt was het inzetten van coherent DWDM, een techniek die het mogelijk maakt de capaciteit van bestaande glasvezelkanalen te vergroten. Normaal wordt dan een hogere lichtintensiteit gebruikt, voor coherent DWDM worden ook phase en polarisatie aangepast. De techniek is niet nieuw. Ruim tien jaar geleden waren er al wetenschappelijke papers die deze combinatie beschreven. In kleinschalige laboratoriumopstellingen is er ook mee geëxperimenteerd, maar daar bleef het bij. De vraag naar hogere capaciteit was nog met bestaande middelen op te vangen. Pas de laatste jaren is door de komst van echt grote datastromen door CDN’s, video, cloud en dergelijke de belangstelling voor coherent DWDM toegenomen. Deze keer leidt dat tot vraag van marktpartijen zoals Serverius.

De Serverius-case

Sergey Petukhin legt als eerste uit dat in lijn met de Serverius-filosofie ook hier weer de veiligheid en beschikbaarheid voorop stond. “Wij besteden erg veel aandacht aan redundantie. Dat doen we omdat het de basis is van onze dienstverlening en omdat onze klanten dat van ons verwachten.” Hij noemt het omdat daarmee de architectuur van het Serverius-netwerk duidelijk wordt. “Redundantie betekent voor ons dat we de twee datacenters met de twee afzonderlijke glasvezels van twee verschillende leveranciers met andere pops verbinden.” Serverius gaat echter nog een stap verder, ook de apparatuur die het voor coherent DWDM gebruikt, is van twee verschillende leveranciers, in dit geval Coriant en MRV.

Petukhin gaat vervolgens in op de bandbreedte: “Er zijn verschillende mogelijkheden en snelheden. 10GB is op dit moment veel in gebruik en dat heeft ook te maken bet de beschikbare hardware. Sommigen partijen zullen 10GB-verbindingen bundelen om hogere capaciteit te kunnen leveren, maar dat is niet optimaal. Je zit er met overhead en het is ook op andere punten niet bijzonder efficiënt. De stap naar 100GB is daarom logischer.” 100GB klinkt als een goede stap, maar met coherent DWDM is het mogelijk de capaciteit van een 10GB-verbindingen te upgraden naar 200GB. Men kan dus gebruik blijven maken van een groot deel van de bestaande infrastructuur, alleen de optical transceivers moeten worden vervangen en het kanaal moet worden aangepast, om een 20 keer hogere bandbreedte te kunnen leveren. Serverius was een van de eersten, zo niet de eerste, in Nederland die met deze techniek aan de slag ging. Hoewel inmiddels ook andere partijen gebruikmaken van coherent DWDM is er een groot verschil. De techniek is namelijk ontworpen met het verkeer tussen datacenters en pops onderling.

Daarvoor wordt het ook op de meeste plekken ingezet. Serverius levert het echter ook als dienst aan klanten en daarmee is het in staat een bijzondere propositie neer te zetten. Petukhin: “Het mooie aan deze techniek is dat je een permanente 10GB-verbinding tot je beschikking hebt waarvan je met een paar simpele handelingen de capaciteit kunt opschroeven tot 200GB. Dat is natuurlijk een perfecte oplossing voor klanten en partners die te maken hebben met traffic boosts, de relatief korte vraag naar veel meer capaciteit dan normaal wordt afgenomen.” Sinds begin april is coherent DWDM volledig in gebruik bij Serverius. Partners die van deze mogelijkheid gebruikmaken zijn bijvoorbeeld de IX’en waarmee Serverius samenwerkt. Daarnaast is het voor klanten die de eigen locaties met het Serverius-netwerk verbinden een serieuze optie. Wie Serverius kent, weet dat het een organisatie is waar het zelf ontwikkelen en perfectioneren van producten hoog in het vaandel staat. In het geval van coherent DWDM is met Coriant en MRV uiteraard veel en intensief contact geweest. De samenwerking met deze twee partijen was, in de woorden van Petukhin, zeer leerzaam. Op de vraag of hij en zijn collega’s de producten zelf ook nog hebben getest, antwoordt hij lachend: “We hebben de software natuurlijk grondig geanalyseerd, maar vonden amper bugs met mogelijke impact op de beschikbaarheid of kwaliteit van de dienst.”

Voordelen

Het grootste voordelen van coherent DWDM zijn zonder meer de hogere capaciteit en de mogelijkheid bestaande infra te kunnen blijven gebruiken. Maar het zijn zeker niet de enige pluspunten. Petukhin noemt de toegenomen intelligentie als een zeer belangrijk pluspunt. “Coherent DWDM wordt geleverd met uitgebreide tooling waarmee alle facetten van de verbinding kunnen worden gemonitord. Dat is echt een behoorlijke vooruitgang. Daarnaast is het kunnen bijstellen van bijvoorbeeld de snelheid iets dat veel makkelijker gaat. Het is een softwarematige ingreep.”

Omdat er geen sprake meer is van multiple channels en capaciteit bottlenecks is de kwaliteit van de connectiviteit stukken beter. Dat scheelt weer in het voorkomen en verhelpen van incidenten. Petukhin: “We merken bij Serverius dat we door deze techniek aantoonbaar tijd besparen. Die ervaring zullen onze partners en klanten die van deze techniek gebruik maken ook hebben.”

Wij besteden erg veel aandacht aan redundantie, omdat het de basis is van onze dienstverlening

Serverius organiseert meerdere keren per jaar bijeenkomsten waar de techniek, zoals coherent DWDM, wordt gepresenteerd en waar diep op de materie wordt ingegaan. Wie daarop niet kan wachten en wil weten wat Serverius voor zijn organisatie kan betekenen, kan via onderstaande gegevens contact opnemen.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 3-2018]

Lees het artikel hier in PDF