Bitdefender en Symantec scoren 100 procent in AV-TEST Windows 10

Hoewel Microsoft de security in Windows 10 ten opzichte van zijn voorgangers behoorlijk heeft verbeterd is er nog steeds een aparte security suite nodig om optimale bescherming te krijgen. Dat concludeert testlab AV-TEST na een vergelijkende test van Windows Defender met 19 security oplossingen.

In Windows 10 zijn alle systeemroutines sterk verbeterd, ook die voor security. Windows Defender voorziet inderdaad in een basis systeembescherming, maar niet zo volledig als een spart securitypakket. AV-TEST onderzocht 19 pakketten/suites, waaronder drie gratis oplossingen. Die scoorden zeer behoorlijk, maar komen qua prestaties toch minder uit de verf dan betaalde oplossingen. De test van de officieel als ‘geschikt voor Windows 10’ bestempelde pakketten duurde twee maanden en beoordeelde ze niet alleen op individuele functies, maar ook op de totale prestaties.

Vier leveranciers scoorden 18 punten: Avira, Bitdefender, Kaspersky en Symantec. Drie producten scoorden 17,5 en 17 punten.
De resultaten van Windows Defender vormden de benchmark die de andere producten zouden moeten overtreffen, met name op het punt van detectieprestaties. Dat lukte alle test kandidaten, al was dat bij sommige marginaal en zij zijn dan ook geen echte verbetering ten opzichte van Windows Defender.

Gemengde resultaten
In de test moesten alle producten rond 21.000 malware dreigingen signaleren en onschadelijk maken. Daarvoor werd zowel onbekende als bekende malware op de pakketten losgelaten.

De suites van Bitdefender en Symantec waren de enige producten die de test met een 100-procent score door kwamen. Avira, F-Secure, AVG, Ahnlab en Kaspersky Lab voldeden ook volledig aan de test met onbekende malware, maar misten wel oudere malware uit de referentieset. Daarmee kwam hun score op 99,9 procent. Andere bekende producten van McAfee, G Data en ESET scoorden verrassend zwak in de test met nieuwe malware, met scores  tussen 96,3 tot 97,6 procent. Het beste freeware pakket – van Panda Security – scoorde ontdekkingspercentages van 99,4 en 99,9 procent. Ter vergeglijking: Windows Defender scoorde slechts 87,7 en 99.5 procent.

Systeembelasting
Het laboratorium testte ook de impact van de securitypakketten op de systeemprestaties. Als referentie werden een aantal veelvoorkomende taken uitgevoerd op een pc zonder security software en de resultaten daarvan vormden het referentiekader voor de belastingstest.

De pakketten van Avira, Bitdefender, Kaspersky Lab en Symantec bewijzen dat het mogelijk is om de hoogste detectiescores te behalen zonder dat het systeem te vertragen. Dat ligt voor de oplossingen van ESET, G Data, ThreatTrack en Quick Heal heel anders: zij scoorden op dit onderdeel slechts tussen de 2,5 en 3,5 punten van de maximaal te behalen 6 punten dankzij een aanzienlijke systeembelasting. Ook het beste freeware programma van Panda Security scoorde hier slechts 3,5 punten. Windows Defender behaalde 4,5 punten.

Met uitzondering van K7 scoorden alle pakketten, inclusief Windows Defender, 5 tot 6 punten op het onderdeel ‘false positives’ . Met 4,5 punten zat K7 daar een half punt onder.

Klik hier voor het volledige testverslag.