Beveiligingsindustrie niet bang voor Microsoft

Beveiligingsbedrijven zien de komst van Windows Live OneCare met vertrouwen tegemoet. Het beveiligingspakket zou naar verluid weinig nieuws te bieden hebben.<br />

Beveiligingsbedrijven zien de komst van Windows Live OneCare met vertrouwen tegemoet. Het beveiligingspakket zou naar verluid weinig nieuws te bieden hebben.

Volgens beveiligingsbedrijven biedt Windows Live OneCare net als het ? met firewall en Windows Defender uitgeruste ? Vista niet genoeg bescherming tegen de oprukkende internetcriminaliteit."Windows Vista zal ongetwijfeld veiliger zijn dan Windows XP en XP Service Pack 2", oppert Eugene Kaspersky, hoofd onderzoek bij Kaspersky. "Maar het zal gewoon mogelijk blijven om kwaadaardige codes te ontwikkelen."Kaspersky zegt het debuut van Microsoft op de antivirusmarkt toe te juichen. Volgens hem heeft het debuut geen gevolgen voor de positie van zijn ? op de zakenmarkt opererende ? bedrijf.Risto Siilasmaa, algemeen directeur van F-Secure denkt daar net zo over. Volgens hem ligt de kracht van Microsoft in het vermogen beveiligingstechnologieën in te ‘bakken’ in eigen producten.Rowan Trollope, vice-president consumentenproducten bij Symantec, denkt echter niet dat Microsoft daarmee de strijd gaat winnen. "Er is, wat beveiliging betreft, niets nieuws of revolutionairs aan OneCare of Vista. Natuurlijk, Microsoft heeft de afgelopen jaren vorderingen gemaakt, maar uiteindelijk wordt er niet veel meer geleverd dan bescherming voor bedreigingen uit het verleden."Volgens Natalya Kaspersky, algemeen directeur van Kaspersky, zou Microsoft niet opkunnen tegen de virusdetectie en de snelle reactietijd van haar bedrijf. "Ik denk niet dat een groot bedrijf als Microsoft binnen korte tijd dezelfde voordelen kan bieden."Vorige week kondigde Microsoft nog aan antispywarefunctionaliteit te hebben toegevoegd aan het ? nu nog in bètafase verkerende ? Windows Live OneCare. "We gaan de functionaliteit nog verder integreren zodra Windows Defender [de gratis antispywaresoftware van Microsoft, red.] door de bètafase heen is", aldus ontwikkelaar Yoav Schwartz op het Windows Live OneCare Team-blog.De definitieve versie van Windows Live OneCare moet ergens in juni verschijnen. De abonnementsdienst gaat ongeveer 50 dollar (42 euro) per jaar kosten. Bètatesters betalen het eerste jaar 20 dollar. Natalya Kaspersky vreest het ergste voor de gebruikers van Vista en Windows Live OneCare. "Ik verwacht dat internetcriminelen zich tot het uiterste zullen inspannen om de beveiliging van Microsoft te breken."