Beurs straft IBM af ondanks omzetgroei: koers daalt met 6 procent

 

De omzet van IBM is voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gestegen na een periode van vijf jaar waarin de omzet daalde. Maar de winst nam af en daarvoor strafte de beurs de tech-gigant af met een koersdaling van 6 procent in de nabeurs-handel.

IBM realiseerde in het eerste kwartaal van fiscaal 2018 een omzet van 19,1 miljard dollar, 5 procent meer dan in het vergelijkbare kwartaal vorig boekjaar, maar ruim 3,4 miljard minder dan in het kwartaal hiervoor. Alle business units rapporteerden groei, waarbij de cloudomzet er met een groei van 20 procent op jaarbasis ruim bovenuit stak.

“In het eerste kwartaal hebben we het momentum in onze business weten vast te houden, met groei over de hele lijn,” aldus IBM president en CEO Ginni Rometty. “Deze resultaten laten zien dat onze klanten onze innovatieve technologieën, branche-expertise en committment rondom verantwoordelijke omgang met privacy en vertrouwelijke gegevens. Dat wordt ook nog eens onderstreept door onze topposities in enterprise cloud, AI en security.”

De winst kwam uit op 1,7 miljard dollar, 4 procent lager dan in de vergelijkbare periode vorig fiscaal jaar, maar wel een stuk hoger dan het verlies van 1,1 miljard dollar uit het voorgaande kwartaal, die overigens deels werd veroorzaakt door een grote belastingpost. De winst per aandeel (GAAP) kwam per saldo uit op 1,81 dollar, twee procent lager op jaarbasis.

IBM’s storage business is het zwarte schaap in de familie. Financieel directeur Kavanaugh verklaarde tegenover analisten: “De verkoop van onze storage hardware nam dit kwartaal (weer) af. We zijn bepaald ongelukkig met de prestaties van onze storage business, die er de oorzaak van was dat we onze groeiverwachtingen voor het kwartaal niet hebben waargemaakt.”

Op Wall Street vielen de cijfers evenmin in goede aarde, het aandeel IBM moest direct na de bekendmaking van de resultaten een verlies van 6 procent incasseren. Dat verlies kan nog verder oplopen.

Bron: The Register