‘Bedrijven op de Cebit beveiligen eigen netwerk slecht’

Veel bedrijven die de afgelopen week op de Cebit aanwezig zijn geweest, blijken hun draadloze netwerk slecht beveiligd te hebben.

Veel bedrijven die de afgelopen week op de Cebit aanwezig zijn geweest, blijken hun draadloze netwerk slecht beveiligd te hebben.

Dat constateert het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Airdefense. Dit bedrijf houdt jaarlijks tijdens de grootste Europese ict-beurs de aanwezige draadloze netwerken in de gaten.Volgens Karl Peteler van Esesix, distributeur van Airdefense, waren er dit jaar op de Cebit meer dan tweehonderd draadloze netwerken. "Dat is veel meer dan vorig jaar", aldus Peteler. Veel bedrijven zetten een dergelijk netwerk op, om een demonstratie op de stand te geven.

"Het grote aantal draadloze netwerken heeft ook de belangstelling van hackers getrokken", zo vertelt Peteler tegenover Webwereld. Airdefense zag dit jaar veel meer scanningactiviteiten van hackers netwerken en draadloze apparaten dan vorig jaar. Als hackers toegang krijgen tot een draadloos netwerk van een bedrijf, kunnen ze – als ze willen – de beursactiviteiten van dat bedrijf ernstig verstoren, waarschuwt Peteler."Veel bedrijven denken dat ze met een versleutelde verbinding van 128-bit of meer goed genoeg beveiligd zijn, maar dat is niet waar. Een collega van mij heeft een 64-bits encryptie binnen tien minuten gekraakt", aldus Peteler. "Sommige bedrijven maken het veel te makkelijk voor hackers om de beveiliging van draadloze netwerken te kraken."

Twee beveiligingsexperts van Kaspersky onderschrijven de bevindingen van Airdefense. Zij troffen op het hoogtepunt van de beurs zelfs tot driehonderd wifi-toegangspunten aan. "Omdat ze snel zijn opgebouwd, is de beveiliging vaak slecht wat het risico op hackersaanvallen verhoogt."