ASML verwacht flink lagere omzet eerste kwartaal

De Veldhovense chipmachineproducent ASML verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal veel lager uitkomt dan in het vierde kwartaal van 2018. Het bedrijf gaat uit van een omzet van rond 2,1 miljard euro, tegenover 3,1 miljard euro in Q4 van 2018.

Volgens ASML heeft de brand van begin december bij toeleverancier Prodrive, die onder meer elektrische componenten levert, een negatief effect van 300 miljoen euro op de opbrengsten. In het tweede kwartaal zal dit wel grotendeels zijn goedgemaakt. ASML had al gewaarschuwd dat deze kwestie zou leiden tot vertragingen bij de levering van machines.

De nettowinst in Q4 kwam uit op 788 miljoen euro, tegenover 680 miljoen euro in het derde kwartaal. Over heel 2018 boekte ASML een recordomzet van 10,9 miljard euro en een winst van 2,6 miljard euro. In 2017 bedroeg de omzet 9 miljard euro met een nettowinst van 2 miljard euro.

In Q4 2018 haalde ASML vijf orders binnen voor grote EUV-chipmachines die meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten. Daarmee kunnen chips volgens een nieuwe procedure nog kleiner en krachtiger worden gemaakt. Het bedrijf handhaafde zijn verwachting dat dit jaar dertig EUV-machines aan klanten worden geleverd.

In een toelichting zei topman Peter Wennink dat ASML zijn omzet in 2019 verder zal opvoeren, met een aanzienlijk sterkere tweede jaarhelft ten opzichte van de eerste helft. De winstmarge zal in de eerste helft lager uitvallen, maar tegen het einde van het jaar gaan stijgen.
Wennink wees verder op ‘enige onzekerheid’ in het huidige marktklimaat, maar zei vertrouwen te hebben dat ASML zijn doelstellingen voor winst en omzet voor de langere termijn zal halen. In 2020 wil ASML een omzet boeken van 13 miljard euro en in 2025 moet dat zelfs oplopen naar 15 tot 24 miljard euro.

Bron: ANP