ASML boekt recordomzet, zwijgt over Chinese orders

De Veldhovense chipmachinefabrikant ASML heeft een record laatste kwartaal achter de rug waarin een omzet van vier miljard euro werd behaald. Vorig jaar was de omzet in Q4 rond 2,99 miljard euro.

De omzetstijging was met name te danken aan de levering van acht EUV-machines, waarvan er ook nog eens negen in het orderboek konden worden gezet. Daarmee kwam de totale orderomzet over 2019 uit op 11,7 miljard euro. De winst bleef gelijk en bedroeg kwam uit op 2,59 miljard euro.

Volgens topman Peter Wennink lagen de grote vraag naar EUV-machines en de onderhoudsdiensten die ASML levert op bestaande chipmachines ten grondslag aan de goede cijfers. De omzet uit services bedroeg 2,82 miljard euro, ruim 200 miljoen euro meer dan in 2018. Voor het lopende jaar verwacht ASML een kwartaalomzet van rond 3 miljard euro. In 2020 mikt het bedrijf op de verkoop van 35 EUV-machines ter waarde van 4,5 miljard euro.

Verkorting productietijd

Om aan de groeiende vraag tegemoet te komen gaat het bedrijf de productietijd per machine verkorten, waardoor in 2021 een productie van 45 tot 50 mogelijk moet zijn. De markt voor rekenchips voor 5G-telecommunicatie, kunstmatige intelligentie en hoogwaardige computers stijgt snel, aldus Wennink in de toelichting op de jaarcijfers. Ook de omzet uit services en het upgraden van bestaande machines zit flink in de lift. Al met al zou dat moeten resulteren in een verhoging van de omzet en de winst met ruim 10 procent.

Over de politieke touwtrekkerij rondom de verlenging van de verkooplicentie aan China werden geen mededelingen gedaan.

Meer informatie: www.asml.com