Arrow: Dé vraag voor iedere organisatie

ARROW VOORZIET GROTE VRAAG NAAR CLOUDWORKLOADBEHEER

Een van de meest opzienbarende ontwikkelingen van 2019 was de overname van Red Hat door IBM. Voor Bart van Rheenen van Arrow ECS, toevallig distributeur van beiden, was het een gebeurtenis die een signaal afgeeft voor de toekomst.

 

 

Voor Bart van Rheenen, managing director van Arrow’s enterprise computing solutions business in de Benelux , heeft de overname extra betekenis. “Ik heb twintig jaar bij Red Hat gezeten. Het is altijd een beetje een rebel geweest met zijn opensourcestrategie.”

Amper 25 jaar oud, en nu overgenomen door IBM, meer dan honderd jaar oud, voor 34 miljard dollar. De belangrijkste reden voor de overname is niet moeilijk te raden. Het gaat vooral om OpenShift, het op Red Hat Enterprise Linux en Kubernetes gebaseerde containerplatform. “Een slimme overname”, vindt Van Rheenen. “Pas twintig procent van de applicaties is naar de cloud gehaald. Daar zit dus nog enorm veel groei in.”

Zelfs hyperscalers hebben moeite

Het verplaatsen van workloads van on-premise naar de cloud, maar ook tussen verschillende clouds, is volgens Van Rheenen een enorm gat in de markt dat gevuld moet gaan worden. “Met OpenShift kun je workloads met een muisklik van on-premise naar de cloud brengen”, legt Van Rheenen uit. Hij wijst erop dat dit iets is dat zelfs de hyperscalers niet altijd kunnen bijbenen.

Bart van Rheenen

De hamvraag

Het werpt ook een belangrijke vraag op waar alle organisaties over moeten nadenken, zo zegt Van Rheenen. “Wat nou als alles cloud wordt? Hoe staat mijn organisatie er dan voor? Natuurlijk weet ik wel dat niet alles cloud zal worden, maar je moet jezelf die vraag wel altijd stellen”, vindt hij.

‘De omzet uit Pay-as-you-Go en dergelijke modellen neemt bij ons ieder jaar toe’

Voor cloud moet je heel anders te werk gaan, omdat je te maken hebt met een abonnementsvorm. “Het is een reis, maar wel een reis die steeds sneller gaat. De omzet uit Pay-as-you-Go en dergelijke modellen neemt bij ons ieder jaar toe, en het is onderhand een aanzienlijk deel van de omzet.” Resellers zullen daar volgens Van Rheenen rekening mee moeten houden. Hij wijst erop dat de leveranciers die nog steeds worden gezien als de grootste computerleveranciers, dat eigenlijk allang niet meer zijn. “De meeste Intel-processoren gaan naar de hyperscalers, en niet naar de traditionele pc-bouwers. Het kanaal moet zich afvragen: ben ik daarop voorbereid?”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2019]

Lees het artikel hier in PDF