Apple verkoopt meer iPads en iPhones

Apple presenteerde derde kwartaalcijfers waarmee het de verwachtingen van beleggers en analisten overtrof. Daarnaast verwacht het bedrijf uit Cupertino nóg betere prestaties in het vierde kwartaal te leveren met een geprognotiseerde omzet van 52 miljard dollar, mede dankzij de introductie van zijn nieuwe iPhone en succesvolle back-to-school verkopen van de iPad in de komende maanden.

De omzet in Q3 kwam uit op 45,4 miljard dollar, 7 procent hoger dan de 42,4 miljard dollar in Q3 2016. De nettowinst bedroeg 8,7 miljard dollar, tegenover 7,8 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De winst per aandeel (non-GAAP) was 1,67 dollar, 10 dollarcent hoger dan de verwachtingen van 1,57 dollar.

Het aantal verscheepte iPhones kwam uit op 41 miljoen stuks, 2 procent meer dan vorig jaar, en goed voor een omzet van 24,8 miljard dollar.
Van de iPad werden 11,4 miljoen exemplaren verscheept, een groei van 15 procent jump in vergelijking met vorig jaar, en de eerste verkoopstijging sinds 2014. Het aantal verscheepte Mac’s kwam uit op 4,2 miljoen stuks, een bescheiden groei van 1 procent.
Apple boekte in het derde kwartaal 7,3 miljard dollar uit Services, waaronder iTunes en de App Store vallen, hetgeen een plus van 22 procent betekende.

De grote verrassing in het kwartaal waren de verkoopcijfers voor de iPad: de verkoop aan onderwijsinstellingen nam toe met 32 procent, mede gedreven door nieuwe services en programma’s die erop gericht zijn om kinderen te leren programmeren met de programmeertaal Swift. Ook de release van de iPad Pro in juni droeg een flinke steen bij aan de verkoopgroei, de eerste sinds drie jaar.

Volgens CEO Tim Cook gaat Apple de komende jaren een focus leggen op programmeercursussen voor basisscholen en het middelbaar onderwijs. Als resultaat daarvan verwacht het bedrijf in de toekomst meer ontwikkelaars te trekken om meer apps in Swift te schrijven. “We denken dat de diversiteit in de ontwikkelaarscommunity en ook de kwaliteit van de nieuwe apps kan toenemen,” aldus Cook tegenover analisten. “Dit is de snelst groeiende banencategorie en die groei zal de komende jaren nog wel aanhouden.”

Hoewel Apple niet in detail wilde ingaan op de plannen voor de komende iPhone, meldde Cook dat de omzetverwachting voor het vierde kwartaal tussen 49 en 52 miljard ligt, hetgeen er wel op duidt dat Apple forse initiële verkoopcijfers in gedachten heeft. Analisten deelden het optimisme van het bedrijf en dat vertaalde zich na-beurs in een stijging van de koers met 6 procent tot 159,50 dollar per aandeel.

Bron: The Register