Android meest gebruikte besturingssysteem voor tablets

Volgens marktonderzoeksbureau Gartner zijn er in 2013 in totaal 195,4 miljoen tablets verkocht, 68 procent meer dan in 2012. Ondanks een inhaalslag in het laatste kwartaal van 2013 daalde het marktaandeel van iOS tablets in het volledige jaar naar 36 procent. Mede dankzij het succes van goedkopere tablets met een kleiner schermformaat veroverde Android met een marktaandeel van 62 procent de eerste plaats.

In totaal werden er in 2013 120,9 miljoen Android tablets verkocht;  Apple sleet er 70,4 miljoen en Windows was goed voor 1,16 miljoen tablets.

Vanuit merkperspectief wist Apple door een sterk laatste kwartaal van 2013 de nummer 1 positie te handhaven. Samsung nestelde zich steviger op de tweede plaats met een groei van maar liefst 336 procent, dankzij de uitbreiding van het Galaxy tablet portfolio en agressieve marketingacties. Daardoor werd de afstand tussen Samsung en Apple afgelopen jaar flink kleiner. ASUS en Amazon behielden hun derde en vierde plaats. Onder de kleinere spelers met een marktaandeel van minder dan zes procent deed Lenovo in 2013 goede zaken: het wist het aantal verkochte tablets met bijna 200 procent te vergroten. Daarmee kwam Lenovo op nummer vijf in de wereldranglijst voor tablets.