Altaro: Niet alles in de cloud wordt automatisch geback-upt

Colin WrightVP Sales EMEA, Altaro Software

Bedrijven, hoe groot of klein ook, willen dat ze hun verloren gegevens terug kunnen halen. Het liefst doen ze dat snel, met de situatie direct voor de ramp die zich heeft voltrokken. Daar hoeven ze geen dure oplossingen voor back-up en recovery meer voor aan te schaffen. Via Managed Service Providers krijgen ze bijvoorbeeld betaalbare toegang tot dit soort diensten, terwijl de dienstverleners zelf blijven profiteren van het schaalvoordeel.

Altaro Software, aanbieder van software voor back-up en recovery van virtuele omgevingen, is daar een voorbeeld van. De komende maand voegt het bedrijf twee belangrijke functies toe aan zijn portfolio van back-up- en recovery- oplossingen. “We voegen om te beginnen WAN-geoptimaliseerde replicatie toe aan de nieuwste versie, versie 8, van Altaro VM Backup”, zegt Colin Wright, Vice President Sales EMEA. “Ook in november brengen we een standaloneproduct voor MSP’s op de markt voor het back-uppen van mailboxen binnen Office 365.”

Replicatie

Replicatie is een typische functie die veel back-upleveranciers al leveren. Toch, zo zegt Wright, is het een cruciaal onderdeel van de ICT-omgeving en daarom zeer belangrijk om het op de juiste manier naar de markt te brengen. Vooral naar kleinere bedrijven die eindelijk toegang krijgen tot dit soort mogelijkheden. “Als je dertig virtuele machines op een fysieke host hebt draaien en je wilt ze allemaal repliceren, dan gaat dat bandbreedte kosten”, zegt Wright. “Eindklanten moeten dus duidelijk vaststellen wat ze gerepliceerd en dus onmiddellijk weer beschikbaar moeten hebben na een verstoring. Back-ups zijn op zichzelf onvoldoende. Voor bedrijfscontinuïteit heb je replicatie nodig.”

Colin Wright

Wright stelt vast dat partners hier een belangrijke rol in spelen. Zij kennen de klant, de lokale markt en weten goed waar ze mee bezig zijn. “Maar zij zullen nog steeds aanvragen krijgen van eindgebruikers die hun hele omgeving willen repliceren. Het is aan ons, leveranciers en partners, om ze goed te informeren.” In de Benelux wordt Altaro mede gedistribueerd door CloudLand.

Office 365

Replicatie is een nieuwe functie is voor het vlaggenschip van Altaro, VM Backup. Voor Office 365 brengt Altaro echter een op zichzelf staande back-upoplossing op abonnementsbasis uit. Back-ups worden automatisch opgeslagen en veiliggesteld op de Microsoft Azure-infrastructuur van Altaro. MSP’s krijgen toegang tot een multi-tenantplatform. Het schaalt volgens Wright ongelimiteerd, maar MSP’s moeten wel betalen voor minstens dertig mailboxen over alle klanten. “We hebben zeer positieve reacties gekregen op onze bètatest, wat voor een zucht van verlichting zorgde bij onze salesorganisatie”, lacht Wright.

“Veel gebruikers denken dat als iets in de cloud staat, dit ook automatisch wordt geback-upt”, zegt Wright. “Maar dat is lang niet altijd het geval. Keer op keer maken we mee dat een gebruiker zijn mails kwijt is na een verstoring.” Office 365 heeft volgens Wright voor een aardverschuiving in de markt gezorgd. “Microsoft biedt de basisfunctionaliteit, maar het is aan ons, de ISV’s om extra functies aan te bieden. Het is aan bedrijven als Altaro om een, twee of zelfs drie stappen voor te lopen. De rest is dan puur keuze van de klant.”

ChannelConnect-Contactinformatie-Altaro

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 6-2018]

Lees het artikel hier in PDF