‘Updaten en patchen blijft een must’

Afgelopen jaar heeft de ontwikkeling waarbij steeds meer applicaties, waaronder security, van on-premise naar de cloud worden verplaatst zich onverminderd doorgezet. De invloed van een nieuwe generatie IT-beheerders doet zich gelden.

“Maar de hype koelt een beetje af”, zegt Volker Ladage, directeur van securitysoftware distributeur DCC Nederland. Het bedrijf heeft merken als Appriver, Avira, Bitdefender, GFI, ISL, Panorama9, Secunia en Vipre in het portfolio en is al meer dan twintig jaar een vertrouwde securitypartner voor honderden resellers in ons land. “Klanten vragen weliswaar steeds vaker naar cloudoplossingen, en daarin moet je als reseller wel mee, maar tegelijkertijd heb je een verantwoordelijkheid als trusted advisor om te blijven nadenken en je klant oprecht te adviseren. En dat betekent dat de cloud niet altijd zaligmakend is en een on-premis-oplossing echt beter bij de situatie van de klant past.”

Bescherming bedrijfskapitaal
Ladage vervolgt: “Zo zijn er talloze situaties waarbij klanten beter geholpen zijn met een on-premise-oplossing. Denk daarbij aan bedrijven van wie het ‘kapitaal’ in intellectuele eigendommen of unieke klantenbestanden zit. Die willen hun veiligheidsrisico’s kunnen overzien en in geval van calamiteiten exact weten waarvandaan zij hun back-up en recovery kunnen starten. De securitysituatie verschilt per klant, en daar moet je als reseller terdege rekening mee houden.”

Eerste vangnet
De rol van anti-virusbescherming is in de afgelopen jaren sterk veranderd, maar zeker niet uitgespeeld. “Door de steeds grotere complexiteit van de bedreigingen is antivirus alleen niet meer genoeg voor een afdoende bescherming. Maar het is nog steeds wel het eerste vangnet in een effectieve end-toend- beveiligingsoplossing”, zegt Ladage. “Wat dat betreft is het verbazingwekkend dat we nog steeds bedrijven tegenkomen die dit niet onder controle hebben. Aan de andere kant beseffen we dat securityoplossingen voor veel bedrijven een noodzakelijk kwaad zijn. Dan is het belangrijk dat een pakket of suite aansluit bij de situatie van de klant en qua systeembelasting zo licht mogelijk is. Waar klanten gelukkig van worden is enterprise-grade-bescherming die de systeemprestaties zo min mogelijk beïnvloedt. Daarvoor hebben we diverse oplossingen.”

Uitbreiding MSP-aanbod
“Voor 2016 blijven we onze resellers vanzelfsprekend voorzien van onze ‘best-in-class’ on-premise-oplossingen, maar we voorzien daarnaast een uitbreiding in ons aanbod voor managed service providers”, vervolgt Ladage. “Daarbij zetten we in op modulaire oplossingen, die door de MSP op basis van behoefte kunnen worden samengevoegd tot een compleet pakket. Dat maakt zowel hen als ons minder afhankelijk van de soms grillige bewegingen van vendoren, zoals we die afgelopen jaar helaas aan den lijve hebben ondervonden.”

Volker Ladage

Updaten en patchen
Ladage: “De effectiviteit van iedere securityoplossing staat of valt bij het updaten en patchen van de software. Wie dat niet of te laat doet stelt zijn systemen en applicaties onnodig bloot aan risico’s, groot of klein.

Ons ‘evangelie’ is – en dat blijft het ook in 2016 – dat updaten en patchen écht een must is. En dat geldt voor iedere organisatie, van zzp’er en mkb’er tot en met de Fortune 500 enterprises. Wat ons betreft begint security ‘aan het begin van de kabel’, bij de voordeur, maar vanzelfsprekend is de achterdeur zeker zo belangrijk.”

Groene ICT
“Ik wil graag, zowel persoonlijk als zakelijk, afsluiten met een hoopvol perspectief, gebaseerd op de succesvolle klimaattop, die onlangs in Parijs werd afgesloten”, zegt Ladage. “Daarmee is de ‘One Planet’- gedachte, ondanks de vele hobbels en obstakels, toch een stukje dichterbij gekomen. Ik ben er trots op dat ons vakgebied ICT een enorme bijdrage kan leveren om groener te kunnen leven en werken. In 2016 en de decennia en eeuwen daarna.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 8-2015]