‘Huawei biedt IoT-platform voor wereldwijde connectiviteit’

Als een van de grootste netwerk- en telecomfabrikanten ter wereld werkt de Chinese fabrikant Huawei, in het kielzog van zijn cloudstrategie, al enkele jaren gestaag aan oplossingen en diensten voor het Internet of Things. De IoT-roadmap van het bedrijf, voor zowel consumenten als bedrijven, moet leiden tot het vergroten van de mogelijkheden en voordelen van een volledig onderling verbonden marktplaats voor een enorme diversiteit aan diensten en producten.

Huawei is niet de enige, ook andere techreuzen als IBM, Intel, Google, Samsung en Apple promoten hun eigen standaarden en communicatieprotocollen om binnen IoT hun internetconnectiviteit te bundelen om zo communicatie tussen ‘dingen’ en hun eigenaren mogelijk te maken. Eind vorig jaar lanceerde de fabrikant de Agile IoT Solution, waarmee devices verbinding kunnen maken met internet en met elkaar kunnen communiceren, ondersteund door eenvoudig te gebruiken tools voor netwerkbeheer en- onderhoud. Volgens Huawei biedt standaardisering van de ICT-infrastructuur de juiste voedingsbodem voor de ontwikkeling van interneten ook IoT- applicaties.

Drie kerncomponenten
De Huawei Agile IoT Solution bestaat uit drie kerncomponenten: Agile Controller, Agile IoT Gateways en LiteOS. De slechts 10 kB grote LiteOS kernel maakt automatische detectie en auto-networking connectie mogelijk zonder gebruikersconfiguratie, en is in staat om een brede reeks van smart devices te voeden, waaronder smartphones, smart watches, domotica- apparatuur en zelfs auto’s.

Als open source systeem dat voorziet in een unified development platform, ondersteunt het de ontwikkeling van IoT met behulp van code die kosteloos beschikbaar wordt gesteld. Zo kunnen IoT-devices snel worden ontwikkeld, ook voor productcategorieën die niet eerder over een internettoegang beschikten. Doel is om een rijk ecosysteem van IoT-applicaties te bouwen. “We hebben een business-gedreven ICT -infrastructuurprogramma (BDII), waarin we samenwerken met standaardisatie instituten, research centers, open labs en ontwikkelaarscommunities om de ontwikkeling van IoT te versnellen en de leercurve voor het ontwikkelen van nieuwe smart hardware verkorten”, aldus Yan Lida, President van Huawei’s Enterprise Business Group.

Huawei’s Agile IoT Gateways zijn ontwikkeld om sensor- en IP-netwerken te koppelen en bieden toegang tot ruim zeventien verschillende soorten IoT-interfaces die dynamisch protocollen kunnen laden vanuit de Agile Controller. De Agile IoT Gateway is ontwikkeld voor industriële toepassingen, is water- en stofdicht, schokbestendig, bestand tegen electromagnetische interferentie en blijft ook onder lage of hogere temperaturen zijn werk doen. De Huawei Agile Controller ten slotte is een IoT-host die unified management van IoT-terminals, gateways, computing capaciteit, applicaties en data mogelijk maakt. De controller biedt naadloze schaalbaarheid voor beheer en bediening van grote IoT-netwerken en is eveneens gebouwd op een open software architectuur die toegang biedt tot een breed scala aan industrietoepassingen.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 4-2016]