‘Door de ondernemende instelling, voel ik me thuis’

Bij Exact werk ik aan de introductie van private cloud. Dat is heel erg gaaf, want cloud is echt hot en happening. Daarbij is het erg prettig om aan iets te werken dat verkopers en klanten bijna uit je handen komen trekken. Er komt veel bij kijken. Cloud heeft niet alleen impact op onze propositie naar de klant en ons product, maar ook op bedrijfsprocessen, pricing, sales en support. Ik ben daarin de spin in het web en in die rol voel ik me als een vis in het water.

Exact is door vier studenten in een garage opgericht. Nou ja, ik weet niet zeker of het een garage was, maar die ondernemende instelling is nog steeds voelbaar. Ik ben zelf ook een paar jaar ondernemer geweest, als zzp’er met een eigen bedrijf. Daarom voel ik me waarschijnlijk ook erg thuis bij Exact. Er werken hier behoorlijk veel vrouwen, dus wat dat betreft ben ik zeker niet uniek. Ik ben ook niet zo bezig met mijn positie als vrouw binnen het bedrijf. Ik ben trouwens wel de enige vrouw in het team. Ik denk dat mijn collega’s wel blij zijn dat er ook een vrouw bij zit. Persoonlijk lijkt het mij moeilijker om met alleen maar vrouwen te werken. Ik heb twee broers en heb in Delft gestudeerd, dus ik ben gewend aan een mannenwereld.

Ik heb Industrieel Ontwerpen (IO) gestudeerd aan de TU Delft. Veel mensen begrijpen niet hoe ik van daaruit in mijn huidige positie terecht ben gekomen. Bij industrieel ontwerpen denken ze aan de mooie vormgeving van een fysiek product, zoals een stofzuiger. Dat maakt ook onderdeel uit van het curriculum, maar het was niet echt mijn ding. Wat ik vooral heb geleerd op de TU, is leren zoeken naar creatieve oplossingen voor een bekend probleem. Dat vind ik nog steeds heel leuk en is ook heel bruikbaar in mijn werk. Verder krijg je door alle studies aan de TU een flinke boost aan analytisch denkvermogen en leer je snel, veel en complexe informatie te verwerken.

IT heeft de wereld al zo enorm veranderd. Als ik naar de toekomst kijk, wordt die impact alleen maar groter. Mindblowing, vind ik dat. En het is ontzettend gaaf om daar deel van uit te maken. Wat ik aan de andere kant wel spannend vind, is dat door IT steeds minder mensen nodig zijn voor hetzelfde werk. Onze hele maatschappij is gestoeld op wetten van schaarste, iedereen moet zijn steentje bijdragen. Het wordt een enorme uitdaging om in een wereld van overvloed nieuwe leefregels te definiëren die leiden tot welvaart en vrede. Ik heb zelf drie dochters en ik merk dat het best lastig is te bedenken wat je hen mee moet geven om op die toekomst voorbereid te zijn. Ik stuur daarbij op flexibiliteit en zelfvertrouwen, daarmee kom je al een heel eind. En het zijn topmeiden, dus ook met hen komt het wel goed.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 1-2016]