‘Als partner word je veel strategischer’

Datacenters zullen er in 2020 significant anders uitzien. Niet alleen het netwerk, maar ook de storage, de security en zelfs het gehele datacenter zullen met software worden aangestuurd. De ‘softwaredefined’ trend heeft onder andere tot gevolg dat hardware steeds meer een ‘commodity’ wordt. Partners die een graantje willen meepikken van deze groeimarkt zullen het vooral van de services moeten hebben.

Software-defined’ is al enkele jaren bezig aan een opmars die in eerste instantie begon op de netwerklaag. Bij Software-Defined Networking wordt de intelligentie bij wijze van spreken uit de routers en switches gehaald en centraal neergezet, waarna die routers en switches centraal op basis van de applicaties dynamisch aangestuurd en beheerd worden. Voor de communicatie tussen de ‘data plane’ en de ‘control plane’ – die met SDN dus uit elkaar worden getrokken – kan gebruik worden gemaakt van OpenFlow, een standaard die in 2010 is voortgekomen uit de Open Networking Foundation.

• Software-Defined Everything De grote belofte van SDN was het vereenvoudigen van het netwerkbeheer. Door alle intelligentie centraal neer te zetten, kunnen alle netwerkapparaten vanaf een centraal punt worden beheerd en bijgewerkt. Als een switch of router ‘omvalt’, wordt het netwerkverkeer omgeleid en kan het getroffen device op afstand worden hersteld. Om het verkeer om te kunnen leiden, is overigens wel een andere, meer ‘fabric-achtige’ inrichting van het netwerk noodzakelijk. Inmiddels heeft Software-Defined Networking ook navolging gekregen in de vorm van onder andere:

• Software-Defined Storage. Als we de definitie van IDC volgen, dan biedt Software-Defined Storage een ‘storagestack die kan worden geïnstalleerd op commodity resources (x86-hardware, hypervisors of cloud) en/of op kant-enklare computinghardware. Om in aanmerking te komen voor SDS, moet de softwaregebaseerde storagestack een volledig pallet aan storagediensten bieden en een verbond smeden tussen de onderliggende dataplaatsing om voor datamobiliteit tussen de gebruikers van deze vorm van resources te zorgen’. Eenvoudiger gesteld worden storagefuncties zoals deduplicatie, replicatie, thin provisioning en snapshots (die samen de ‘intelligentie’ vormen) uit de hardware gehaald en in een aparte softwarelaag ondergebracht. Die intelligente softwarelaag voor de aansturing van de opslagomgeving kan zich op meerdere plaatsen bevinden, zoals in een applicatie op een server of in een besturingssysteem of hypervisor.

• Software-Defined Security, waarbij de controle van alle securitycomponenten op een aparte softwarelaag wordt ondergebracht. Bijvoorbeeld Check Point Software Technologies streeft dit na met Software-Defined Protection. SDP maakt gebruik van drie lagen die nauw met elkaar zijn verbonden. De onderste laag is de ‘enforcement layer’ (handhavingslaag). Boven de handhavingslaag treffen we de ‘Control Layer’ aan. Dit is de laag waar de aansturing van de handhavingspunten plaatsvindt en de beschermingen worden gegenereerd. De derde laag is de ‘Management Layer’. Dit is als het ware de ‘cockpit’ voor de beheerder. De beheerder krijgt een overzicht van de informatie die wordt verzameld door de handhavingspunten. Hierdoor ontstaat een goed beeld van de actuele staat van de beveiliging.

• Software-Defined Data Center. In een SDDC worden alle elementen van de infrastructuur (netwerk, storage, server en de beveiliging) gevirtualiseerd en op basis van policy’s als een service geleverd. Door deze vergaande virtualisatie zijn alle infrastructuurcomponenten via een Application Programming Interface (API) te provisionen en beheren. Door de uitrol, provisioning, configuratie en exploitatie van de IT-infrastructuur los te weken van de hardware kan de ‘as-a-Service’ geleverde IT bovendien volledig via een centrale beheerconsole worden geautomatiseerd, beheerd en gemonitord. Het netwerk, de servers en de storage komen dus samen in dit centrale ‘dashboard’.

Boom
De voorspellingen voor de software-defined markt zijn rooskleurig. Gartner benoemt SDN als een top 5-trend van dit moment. IDC verwacht dat de omzet op de wereldwijde SDN-markt zal groeien van 960 miljoen dollar in 2014 naar maar liefst 8 miljard dollar in 2018. De samengestelde groei komt daarmee uit op een stevige 89,4 procent. “De periode 2014-2016 vormt het startpunt voor SDN in bedrijfsomgevingen”, aldus IDC-onderzoeker Brad Casemore. Partijen die nu zijn voorgesorteerd, zijn onder andere Brocade, Extreme Networks, Juniper Networks, Cisco en Big Switch Networks. Datzelfde IDC voorspelt eveneens een ‘boom’ voor de Software-Defined Storagemarkt. “Met een groei van 39,4 procent jaar-op-jaar profiteert de markt voor Software-Defined Storage-platformen van een toegenomen verlangen om de kosten te beheren, door bij het bouwen van storagesystemen gebruik te maken van commodity hardware.” Partijen die van deze ‘boom’ profiteren, zijn onder andere HPE, NetApp, DataCore, IBM en EMC.

Resellactiviteiten verdwijnen
Uiteraard hebben de software-defined ontwikkelingen ook gevolgen voor de channelpartners van de genoemde partijen. Partijen die het moeten hebben van de verkoop van apparatuur zullen het moeilijk krijgen. De uitgaven aan datacenterhardware zullen de komende jaren namelijk dalen, zo voorspelt ook Gartner in zijn ‘Forecast Alert: IT Spending, Worldwide, 2Q15 Update’. Niet dat de behoefte aan hardware afneemt, maar bijvoorbeeld netwerkapparatuur zal wel commodity worden, wat een drukkend effect heeft op de prijzen en op de marges. De nadruk zal de komende jaren komen te liggen op het leveren van services. Of zoals Leslie Rosenberg, research manager voor Network Lifecycle Services bij IDC, het tegenover TechTarget verwoordde: “De doos zelf zal niet meer ‘mission- critical’ zijn, want wat je doet is het aanmaken van virtuele machines. De resellactiviteiten zullen verdwijnen.” Om eraan toe te voegen: “Het gaat om het ‘customizen’ van het netwerk. Als reseller word je dus een veel strategischere partner die zijn omzet haalt uit consulting.