Arend Karssies, Regional Director Benelux bij Netgear
Een gesprek met Netgear, leverancier van onder andere routers, switches en IP-camera’s, maar ook storage-oplossingen leidt vanzelf tot de vraag welke trends er zijn. Los van het type gebruiker staat in dat overzicht de afhankelijkheid van netwerken centraal.
Volgens Arend Karssies, Regional Director Benelux, South Africa & Other EMEA bij Netgear, zag je tot nog niet eens zo heel lang geleden dat zakelijke gebruikers voor de infra meerdere mogelijkheden tot hun beschikking hadden. “Er was naast de internetverbindingen vaak nog een analoge of ISDN-lijn, want dat was handig in geval van storing of het was dedicated voor een specifieke toepassing. Dat zien we nu in een hoog tempo verdwijnen. Alles gaat over IP want dat is gemakkelijk en snel. Tegelijkertijd worden ondernemers zo steeds afhankelijker van hun IP-netwerk.”
Gehele plaatje
Dat betekent wel dat bedrijven investeren in een dergelijke migratie, dat is toch een goede zaak voor zowel Netgear als de resellers? “Natuurlijk is dat op zich een goede ontwikkeling”, beaamt Karssies. “We zien ook dat er wordt geïnvesteerd om een probleem in het heden op te lossen en tegelijkertijd voor de langere termijn de spullen voor elkaar te hebben. Maar ik vraag me daarbij wel eens af of het gehele plaatje duidelijk is”.
Component
Bedoel je daarmee dat in het verkeerde wordt geïnvesteerd? “Dat is gelukkig niet altijd het geval”, aldus Karssies. “Wat er echter regelmatig gebeurt is dat er slechts naar een component wordt gekeken. Voorbeeld daarvan is het interne netwerk van bedrijven. Ons assortiment is afgestemd op werksituaties tot ongeveer 200 werkplekken. Daar zien we op werkplek- niveau dat verbindingen van 1 Gigabit Ethernet de norm zijn, maar dat 10 Gigabit sterk in opkomst is. Je ziet dus dat wat in de enterprise-omgeving normaal is ook in het MKB doorsijpelt. Dat heeft direct een link met wat Netgear voorstaat: enterprise- techniek betaalbaar en dus beschikbaar maken voor MKB en SoHo.”
“Echter wat gebeurt er als alle computers met 10 Gigabit mogelijkheden het interne netwerk gaan belasten terwijl er links en rechts nog switches of fileservers staan die maximaal 1 Gigabit aankunnen? Dat laat zich raden: je upgrade links creëert rechts een bottleneck. En echt waar, dat zien en horen we te vaak”.
Veranderende rol
Hoe kan de leverancier of reseller een dergelijke situatie voorkomen, hij levert wat de klant wil en heeft toch geen zicht op elk detail? Die vraag blijkt koren op de molen van Karssies: “Nu stip je een punt aan dat ik ook als trend moet bestempelen, namelijk de rol van de reseller. Die rol verandert. Als je denkt dat je het nog steeds moet hebben van devices leveren zonder verdere service, precies de klassieke dozenschuiver, dan ben je vandaag of morgen overbodig. Er is altijd wel een e-tailer die sneller of goedkoper kan leveren. Wat de slimme reseller doet is vragen stellen. Als iemand komt met de vraag voor een switch, vraag door! Waarvoor gaat hij die gebruiken? Op die manier voorkom je dat de klant iets koopt waarmee hij niet tevreden is, omdat het een bottleneck op een andere plek in het netwerk doet ontstaan en als je de juiste vragen stelt levert dat ook meer omzet op.” «
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 5-2016]