Om de stroom-, energie- en klimaatcrisis het hoofd te heeft de Dutch Data Center Association (DDA) een aantal concrete mogelijkheden op een rij gezet die op korte termijn vooruitgang kunnen boeken.
Zo is het outsourcen van eigen ICT naar een datacenter of de cloud is al jaren de beste manier om stroom te besparen. Afgelopen jaar zijn er 400 kleine ICT-ruimtes verdwenen, met energiewinst als resultaat. Gezien de meer dan 6000 ICT-ruimtes in Nederland is het volgens de DDA van groot belang hier vol op in te blijven zetten. Een concrete maatregel om de verhuizing van ICT naar efficiëntere datacenters aantrekkelijk te maken, is een verlaging van btw op energie in datacenters.
Door gebruik te maken van datathermie (duurzame datacenter restwarmte), kunnen potentieel een miljoen huizen van het gas. Ook zou dit behoorlijke besparing bieden op de energierekening. De totaalprijs van energie van restwarmte projecten is inmiddels driemaal goedkoper dan verwarming met gas en bespaart tevens enorme hoeveelheden CO2. Verwarmen met datacenter restwarmte is technisch mogelijk. Meer sturing en actie vanuit de overheid zal deze transitie versnellen.
Verder benadrukt de DDA dat er veel meer aandacht komen voor techniek en digitalisering op verschillende opleidingen. Met meer technisch personeel kan deze transitie versneld worden.
Door nieuwe afnemers van elektriciteit op een andere manier te bedienen en met alle partijen de uitbreiding van de stroominfrastructuur te plannen, kan de energietransitie worden versneld en kan er veel efficiënter worden geïnvesteerd. Onze huidige uitdaging vraagt om een andere aanpak voor het bouwen van stroomnetwerken en onderstations. Enkele grotere datacenters hebben zelf het initiatief genomen en onderstations gebouwd en zo het stroomnet versterkt. Dit ging een factor 5 sneller en was goedkoper dan publieke projecten. Gezien de uitdagingen op het stroomnet, is dit een kans voor Nederland waar meer gebruik van gemaakt moet worden.
Daarnaast is van belang om – met het oog op de energietransitie – te komen tot nieuw beleid, regie en een integrale aanpak van de overheid. Er is volgens de DDA nog te veel versnippering op deze thema’s tussen de ministeries en regionale overheden. Tijdens de Green Data Center Conference op 13 oktober in de Amsterdam Arena zal de datacenter-sector samen met de overheid, nutsbedrijven en wetenschap het gesprek aangaan om nieuwe doorbraken tot stand te brengen.
In het Impact Rapport van Dutch Data Center Association worden feiten en cijfers uit openbare bronnen gepresenteerd die beter beleid kan ondersteunen. Het Impact Rapport is hier te downloaden.