Het feit dat onze ICT-branche in de achterliggende jaren fors heeft geïnvesteerd in de opbouw en uitbreiding van connectiviteit, cloudcapaciteit en flexibele apps – hetzij in public, private of hybride vorm – komt ons nu zeer van pas in een extreme situatie. Zoals de coronapandemie die onze maatschappij nu al ruim een half jaar in zijn greep houdt. Het drijft organisaties en deskundigen, die normaliter niet of nauwelijks samenwerken, als het ware in elkaars armen en dwingt ze om zo snel mogelijk gezamenlijk met oplossingen te komen om de crisis te beteugelen en de zaken weer op de rails te krijgen. En om klanten in de VS, Europa en Zuid-Oost Azië te helpen bij hun overstap naar de cloud.
Het doel van deze centra is om bedrijven te helpen hun overstap naar de cloud van a tot z kosteneffectiever en sneller te laten verlopen. In die centra worden multidisciplinaire teams samengebracht die klanten begeleiden die over een eigen cloudomgeving beschikken, maar ook klanten die gebruik maken van third-party cloud managed services en zich voorbereiden op de post-corona-realiteit en de toekomst in de cloud.
Bijvoorbeeld door antwoord te geven op de vraag van Microsoft hoe en waar medewerkers het best presteren. Het bedrijf gebruikt samen met Citrix de kracht van Azure om die uitdagingen aan te pakken en het voor klanten mogelijk te maken om hun medewerkers naadloos en veilig in contact te brengen met hun applicaties, zodat ze vanaf elke locatie flexibeler en productiever kunnen werken.
Corona is wat dat betreft zeker een katalysator voor onderzoek en ontwikkeling op verschillende (deel)terreinen van IT, waar ook Security een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Bijna drie jaar na de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sinds mei 2018 gehandhaafd. De vooraf gewekte verwachting dat er in no-time miljoenenboetes zouden worden uitgedeeld bleek schromelijk overdreven. De boetes liepen van enkele tienduizenden euro’s tot 830.000 euro, waarbij Aleid Wolfsen van de AP benadrukt dat de kwaliteit van het onderzoek belangrijker is dan de hoeveelheid zaken die worden aangebracht.
Doordat we meestal nog steeds (gedwongen) thuiswerken gaat het niveau van ons veiligheidsbewustzijn omhoog: een eventueel incident openbaart zich direct op iemands eigen pc of laptop, in plaats van ergens in een datacenter, en dat is winst.
Het is onzeker hoe lang de pandemie nog aanhoudt, daar kan ICT niets aan toe of af doen. Dus tot dan: blijf veilig en houd je aan de maatregelen. Dat heb je zelf in de hand.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 6 – 2020]