Daling West-Europese printer- en MFP-markt 6,1 procent in Q2/19

Volgens onderzoeksbureau IDC is de West-Europese printer- en multifunctional markt met 6,1 procent in aantallen gekrompen. In totaal werden 4,13 miljoen apparaten verscheept.

Dat komt neer op een daling van 268.000 stuks, waarbij wel wordt aangetekend dat de prijzen redelijk stabiel bleven en zorgden voor een totale verkoopwaarde van 2,3 miljard dollar. Voor het eerste halfjaar van 2019 betekent dat een marktomvang van 8,54 miljoen stuks en een waarde van 4,6 miljard dollar.

Inkjetmodellen

De daling in het totale aantal inkjetprinters hield aan, de groei in businessinkjets kon de daling in consumentenprinters niet compenseren. De consumentenverkoop daalde met 6 procent tegenover een stijging in het aantal business-inkjets van 2,2 procent, die met name te danken was aan een sterkere vraag naar A3 modellen.

Lasermodellen

De lasermarkt als geheel daalde met 2,1 procent, met name als gevolg van zwakke verkopen in het VK, terwijl de helft van de West-Europese landen een groei lieten zien. De vraaggroei werd in het bijzonder gestimuleerd door A4 kleurenmodellen en monochrome MFP’s, evenals A3 monochrome MFP’s voor enkele grote tenders. Monochrome A4 printers leverden bijna 10 procent in, maar bleven wel het grootste individuele segment.

Het aan verscheepte high-speed inkjets daalde licht, dat van matrixprinters kreeg een flinke klap. De groeipatronenen in de regio verschilden onderling nogal, waarbij de kleinere landen het relatief beter deden dan sommige grotere economieën.

www.idc.com