Wereldmarkt voor servers ziet omzet met 11,6 procent krimpen

Uit de cijfers van de Worldwide Quarterly Server Tracker van marktonderzoeksbureau IDC daalde de server omzet in het tweede kwartaal van 2019 met 11,6 procent naar net iets meer dan 20 miljard dollar.

Het aantal verscheepte units daalde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 9,3 procent tot iets minder dan 2,7 miljoen stuks.

Na een lange periode van groei liet Q2 2019 de eerste daling zien sinds het vierde kwartaal van 2016. De daling deed zich voor in alle categorieën: de omzet in volume servers daalde met 11,7 procent naar 16,3 miljard dollar, de omzet in midrange servers daalde met 4,6 procent naar 2,4 miljard dollar, terwijl de omzet in high-end systemen met 20,8 procent kromp tot 1,3 miljard dollar.

Volgens marktanalist Sebastian Lagana, research manager voor Infrastructure Platforms and Technologies bij IDC, waren de belangrijkste factoren voor de krimp vertraagde inkoop bij cloudproviders en hyperscalers, een neergaande golf in de cyclische non-x86 markt, en een lagere inkoop vanuit het bedrijfsleven door een zwakkere capaciteitsbehoefte en macro-economische onzekerheden.

Ranglijst aanbieders

De top van de wereldranglijst in Q2 werd gedeeld tussen Dell Technologies en de combinatie HPE/New H3C Group, die respectievelijk 19 en 18 procent van de omzet realiseerden. Daarbij was de daling voor Dell Technologies 13 procent in vergelijking met Q2 2018, de HPE/New H3C Group leverde 3,6 procent in. De derde plaats was voor Inspur/Inspur Power Systems, dat zijn omzet met 32,3 procent zag toenemen. Lenovo en IBM deelden de vierde plaats met omzetaandelen van respectievelijk 6,1 en 5,9 procent. Voor Lenovo betekende dat een daling met 21,8 procent, voor IBM was de krimp 27,4 procent. De groep ODM Direct vendoren was goed voor 21,1 procent van de omzet, een daling met 22,9 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, en een omzetwaarde van 4,23 miljard dollar.

Meer informatie: www.idc.com