‘Broadcom aast op Qualcomm’

De Amerikaanse chipgigant Qualcomm komt mogelijk in handen van branchegenoot Broadcom. Adviseurs onderzoeken de mogelijkheden voor wat de grootste chipdeal ooit zou zijn als er een akkoord wordt gesloten. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Qualcomm maakt een moeilijke periode door en zag al 15 procent van zijn beurswaarde verdampen, maar die staat nog wel altijd op 82 miljard dollar. De koers van Broadcom steeg met 51 procent en wordt nu gewaardeerd op 109 miljard dollar. De bedrijven hebben nog niet gereageerd op een verzoek tot commentaar.

Qualcomm is in verschillende landen verwikkeld in een strijd over standaard-essentiële patenten. Qualcomm was betrokken bij de ontwikkeling van enkele belangrijke technologieën die in de mobiele telefonie worden gebruikt en wordt er van beschuldigd dat het zijn machtspositie misbruikte en te veel geld rekende voor licenties.

Die problematiek heeft Qualcomm al hoge boetes opgeleverd in Taiwan en Zuid-Korea. Ook ligt de chipmmaker in de clinch met Apple en diens toeleveranciers. Zij weigeren daardoor voorlopig te betalen voor licenties, waardoor Qualcomm inkomsten misloopt.

De overname van de Nederlandse chipfabrikant NXP door Qualcomm is ook nog altijd niet afgerond. De partijen bereikten weliswaar onderling een akkoord over een overname voor een bedrag van 47 miljard dollar, maar de deal stuit vooralsnog op bezwaren van de Europese mededingingsautoriteiten. Ook liggen sommige aandeelhouders dwars, waaronder de activistische belegger Elliott Management, die van mening is dat het bod te laag is. Het aandeel Qualcomm steeg na de eerste berichten over de interesse van Broadcomm met ruim 15 procent. Het aandeel Broadcomm pluste rond 3 procent. Het aandeel NXP stond onder druk en verloor 3 procent van zijn beurswaarde omdat sommige beleggers bezorgd zijn over de uiteindelijke afloop van de overnamedeal rond NXP-deal.

Bron: ANP