MWC afgelast om coronavirus

Door de tientallen afzeggingen door exposanten om het coronavirus is de MWC in Barcelona officieel afgelast. De grootste telecombeurs ter wereld had van 24 tot en met 27 februari plaats moeten vinden.

Organisator GSMA heeft de stap genomen vanwege de situatie rond het virus en de problemen voor reizigers hierdoor. Grote telecomspelers als LG, Ericsson en Sony trokken zich net als een groot aantal kleinere partijen de afgelopen tijd uit voorzorg terug. Een groep Europese telecomleveranciers was nog in beraad.

Besluit vervroegd

Volgens eerdere berichtgeving zou de GSMA op vrijdag een knoop doorhakken, maar de organisator wachtte niet langer meer af. “De belanghebbenden binnen de stad respecteren en begrijpen ons besluit”, schrijft John Hoffman, de CEO van GSMA Limited in de korte persverklaring. De stad loopt hierdoor naar schatting 500 miljoen euro aan extra inkomsten mis.

De GSMA probeerde het evenement eerder doorgang te laten vinden met extra maatregelen. Bezoekers uit Hubei, de Chinese provincie waar het coronavirus als eerste is vastgesteld, werden geweerd. Andere bezoekers uit China moesten aantonen dat ze in de veertien dagen voor de start van het evenement niet meer in China zijn geweest.

Ondanks dat zegde de ene na de andere exposant uit voorzorg af. Dat begon met de telecomleveranciers die voornamelijk actief zijn vanuit Azië, maar daar kwamen al snel Amerikaanse partijen bij.
MWC, voorheen Mobile World Congress, is jaarlijks goed voor meer dan 100.000 bezoekers.