Amsterdam zevende datacentermarkt ter wereld

Volgens Cushman & Wakefield staat Amsterdam zevende in de top 10 datacentermarkten ter wereld en is het de grootste in Europa. Amsterdam dankt dat vooral aan de sterke lokale toegang tot grote cloudservices, de grote en nog altijd groeiende marktomvang, de politieke stabiliteit en de afwezigheid van het risico op aardbevingen.

In het internationale Data Center Market Comparison-onderzoek van Cushman & Wakefield zijn 1.162 datacenters in 38 landen beoordeeld en gescoord op 12 gewogen criteria. Amsterdam is volgens het bureau een wereldwijde tech-hub met een enorme aantrekkingskracht op startende en gevestigde internationale technologiebedrijven. Vooral ook de combinatie van het grootste internetknooppunt in Europa met de aantrekkelijke woon- en werkomgeving die Amsterdam biedt, maken de stad zo’n belangrijke vestigingslocatie voor datacenters. Naast Amsterdam zijn ook Groningen, Eindhoven, Twente en Rotterdam belangrijke Nederlandse hubs voor datacenters, aldus Cushman & Wakefield. “Amsterdam is een belangrijke en gediversifieerde continentale zakelijke hub die enorm in de belangstelling staat van operators in de Verenigde Staten en Europa”, zegt Sonny Gnocchi, specialist Datacenters Cushman & Wakefield. “Om deze sterke positie op de lange termijn te kunnen behouden is samenwerking tussen operators en de overheid van groot belang om te kunnen blijven zorgen voor voldoende capaciteit op het energienet voor deze servers. Beleggers kijken in toenemende mate naar investeringen in datacenters vanwege de groter wordende vraag naar dataopslag en connectiviteit maar ook omdat er in dit segment langjarige huurcontracten worden aangegaan.”

Top datacentermarkten wereldwijd

Cushman & Wakefield verwacht dat de top 15 wereldwijde markten voor datacenters de komende jaren nog zeer concurrerend zal blijven omdat opkomende markten zoals Atlanta, Denver, Dublin, Las Vegas, Phoenix, Portland, Salt Lake City, Sydney en Vancouver goede alternatieven bieden ten opzichte van de oppermachtige locaties aan de top van de ranking. Wat nu nog secundaire markten zijn zullen naar verwachting snel primaire markten worden. Daarnaast verwacht de adviseur dat vooral de datacentermarkten in Londen, Parijs, Milaan en Zürich zich de komende jaren zullen ontwikkelen tot hyperscale datacenterlocaties omdat de kosten er laag zijn en de levering van voldoende groene stroom er geen probleem is.

Top 10 Datacentermarkten ter wereld

bron: Cushman & Wakefield