Jaaromzet SaaS voorbij 100 miljard dollar

De jaarlijkse omzet die leveranciers halen uit SaaS is de grens van 100 miljard dollar gepasseerd. De afgelopen tien jaar was SaaS goed voor een gemiddelde jaarlijkse groei van 39 procent, aldus de Synergy Research Group.

Dit steekt volgens de analistenfirma sterk af tegen de omzetgroei uit de meer traditionele on-premise softwaremarkt, die gemiddeld 4 procent per jaar groeit. In 2009 maakte SaaS slechts 2 procent van de totale softwaremarkt uit, maar dat is ondertussen 23 procent. Alle software bij elkaar was in 2019 goed voor 450 miljard dollar omzet wereldwijd.

ERP blijft achter

SaaS doe het in alle deelgebieden goed, maar de sterkste groei zit hem in samenwerking, CRM en Human Capital Management. Alleen ERP loopt volgens Synergy nog wat achter. Dat is belangrijk, want ERP neemt een flinke hap uit de totale omzetkoek.

“De aanschaf van SaaS-versies van software is gedurende het afgelopen decennium steeds aantrekkelijker geworden dankzij enorme verbeteringen in de hostingcapaciteit, de flexibele uitgaven en de vereenvoudigde verhuizing naar een cloudgebaseerd model”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “De toegang tot de markt voor nieuwe born-in-the-cloud leveranciers heeft de SaaS-markt ook veel goed gedaan. In het begin was Salesforce het schoolvoorbeeld voor SaaS, maar de laatste tien jaar zagen we heel veel nieuwe SaaS-leveranciers hun entree maken, zoals Workday, Zendesk, ServiceNow, Atlassian, Splunk, cloudera, Carbonite en Tableau. Deze nieuwe spelers zorgen ervoor dat traditionele leveranciers meer aandacht besteden aan SaaS dan dat ze anders zouden doen.”