Copaco: Het combineren van cloud als groeikans

Het beeld van Copaco als distribiteur van hard- en softwareproducten is verouderd. Copaco heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in alternatieve businessmodellen en heeft zich getransformeerd van een hardware- en softwareprovider naar een serviceprovider. De overname, een aantal jaren terug van een bedrijf dat al een cloud-omgeving had ontwikkeld, bood de perfecte basis om door te bouwen aan wat nu bekendstaat als Copaco 2tCloud: een cloud-aggregator en serviceprovider met een state-of-the-art infrastructuur. Het cloudteam is uitgebouwd en samen met Team Lead Rick van den Hoogenhof ontwikkelen ze verder aan de Copaco Cloud-propositie.

Nederland kent veel (Managed) Service Providers (MSPs) met een of meerdere datacenters in eigen beheer. Rick van den Hoogenhof zegt hierover: “Mede door het groeiend aantal public cloudoplossingen, zien we dat veel van deze MSP’s zich buigen over de investeringsbereidheid in hun eigen datacenters. De investeringen die succesvolle MSP’s in hun datacenter doen, worden hoger en hoger. Dat vormt een risico, want de financiële impact van die investeringen op de organisatie wordt steeds groter. Mede door groei van de public cloud, zoals Azure, beraden MSP’s en IT-resellers zich ook op hun concurrentiepositie ten opzichte van de public cloud op lange termijn.”

Een andere analyse die veel MSP’s maken is het onderzoeken van de winstgevendheid of Return On Investment (ROI) op hun secundaire of tertiaire datacenter. “Veel klanten kijken naar hun totaal, terwijl de optie om je secundaire of uitwijkdatacenter te outsourcen qua ROI veel interessanter kan zijn. Met de Copaco Cloud of public cloud wordt dat ook eenvoudiger realiseerbaar. Dan rijst de vraag: wil je als IT-partij je focus leggen op het beheer en ontwikkeling van je datacenter? Of besteed je dat – deels of volledig – uit aan een expert, zodat je je als IT-partij kunt toeleggen op je core business? Veel IT-bedrijven waar we al jaren als hardwarepartner aan verbonden zijn, sparren inmiddels steeds meer met ons over hun cloud- en datacenterstrategie.”

De juiste mix

Rick van den Hoogenhof

Van den Hoogenhof gelooft in een heilige mix tussen een eigen datacenter, public cloud en Copaco Cloud. Dat deze drie opties naast elkaar blijven bestaan, daar is hij van overtuigd. “De uiteindelijke inrichting van een cloud-omgeving is gebaseerd op de persoonlijke visie van ieder individueel IT-bedrijf en de klantsituatie. Via 2tCloud kun je verschillende cloud-opties combineren. De public cloud, maar ook de Copaco Cloud, op VMware NSX gebaseerd. Daardoor kunnen MSP’s hun eigen datacenters koppelen aan hun vCloud Directoraccount in de Copaco datacenters. Wij sluiten qua mogelijkheden niets uit. Het zoeken naar een flexibele oplossing, zonder iets uit te sluiten, is waarop ons team is ingericht.”

Vaak zie je een angst om de cloud-omgeving uit handen te geven. Nergens voor nodig, zo vindt Van den Hoogenhof. “Zodra een IT-bedrijf de keuze maakt één of meerdere eigen datacenters te verruilen voor een extern datacenter, dan houd je – door je eigen virtuele datacenter binnen de Copaco-omgeving te bouwen – zelf de touwtjes in handen. Je kunt down- en upgraden wanneer je maar wilt, zonder zelf groots te investeren en voortdurend bezig te zijn met beheer.”

Praktijkvoorbeelden

Van den Hoogenhof geeft een voorbeeld uit de praktijk: “Een relatie beheert, door een overname, vier datacenters en wil consolideren naar twee datacenters. Ze onderzoeken de mogelijkheid van herinvesteren of een datacenter outsourcen naar Copaco. Ook het koppelen naar Azure is belangrijk voor ze, omdat ze hier al een sterke groei doormaken. Precies het vraagstuk waar wij enthousiast van worden. Samen kijken we naar het meest kansrijke scenario. Ook zijn we in gesprek met een softwareontwikkelaar, die zijn software in eigen beheer host. Samen bekijken we nu of we hun klanten een betere inrichting en performance kunnen bieden vanuit Copaco VMware Cloud.”

‘Wil je als IT-partij je focus leggen op het beheer en ontwikkeling van je datacenter of besteed je dat uit’

Op de vraag al dan niet een private-cloudomgeving te consolideren, heeft Van den Hoogenhof geen pasklaar antwoord. “Ons doel is om als kennispartner het gesprek aan te gaan en samen te onderzoeken waar de meeste kansen liggen. In de private, Copaco of public cloud of een combinatie, en hoe ziet deze er idealiter uit?”

Cloud Value Academy

Het commerciële team van Copaco Cloud heeft als missie om precies datgene te leveren wat van toegevoegde waarde is voor de propositie van de IT-partner. “Maar ook om deze partner maximaal te helpen om cloud als oplossing beter te verkopen. Om die reden is de Cloud Value Academy opgericht: een online en offline informatiebron waarmee partners hun kennis en kunde op het gebied van clouddiensten kunnen versterken. We treden op die manier steeds meer naar buiten als kennispartner, met als doel de IT-partner te helpen met het technisch doorgronden van cloud-oplossingen.”

Van den Hoogenhof besluit het gesprek met de woorden: “We kunnen wel concluderen dat het outsourcen van je datacenter leidt tot iets veel groters: investeren in dat wat je als bedrijf het liefste doet; het uitbouwen van je core business.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2019]

Lees het artikel hier in PDF