Achtergrond: Lever content je content

In Nederland hebben we in nagenoeg iedere uithoek 4G en glasvezel. Ook wonen en werken we – in vogelvlucht – op minder dan 200 kilometer afstand van internetknooppunt AMS-IX. Dat maakt het eenvoudig een goed presterende webapplicatie te ontwikkelen. Buiten Nederland ziet de internetwereld er anders uit. Wie mobiel internet wil gebruiken bij onze oosterburen, kent het probleem. Om over het Braziliaans binnenland maar te zwijgen. Wat zijn de mogelijkheden?

 

Een ambitieuze kaasgroothandel wil internationaal uitbreiden. De directie onderhoudt al jaren banden met een leverancier in Brazilië en het lijkt erop dat Goudse kaas prima in Zuid-Amerika aan de man kan worden gebracht. De website wordt in het Spaans en Portugees vertaald en naast .com zijn ook de domeinnamen met extensies .br en .ar geregistreerd. Een paar maanden later is de klus geklaard: heel Zuid-Amerika kan online echte Noord-Hollandse kaas bestellen.

Maar nadat de champagneglazen zijn gevuld, gaat de telefoon. Het is de vertegenwoordiger in Rio de Janeiro: “Super dat site live is, maar ik krijg klachten dat de webshop enorm traag is.” De IT-manager aarzelt geen seconde en richt direct een war room in. Is er voldoende servercapaciteit? Is WordPress met WooCommerce de juist keus geweest? Hoe kan het dat dit tijdens de performancetest niet naar voren is gekomen?

‘Gebruik van een Content Delivery Network kan een oplossing zijn’

Geen Quality of Service

Een logische maar foutieve redenering is dat voldoende plaatselijke bandbreedte en servercapaciteit genoeg is voor performante webapplicaties. Via welke verbindingen de buitenlandse bezoeker precies bij de webserver terechtkomt, is immers onbekend. Internet kent geen garanties. Je bent dus overgeleverd aan best effort. De snelheid kan aan de andere kant van de aardbol beroerd zijn, terwijl de webserver nagenoeg niets te doen heeft.

Kosten en problemen

Een oplossing voor dit probleem is om bij hostingproviders uit alle windstreken een server af te nemen en vandaaruit een kopie van de webapplicatie aan te bieden. Hoewel de performance waarschijnlijk verbetert, nemen complexiteit, risico en kosten toe. Hoe ga je de servers onderhouden? Hoe houd je grip op alle hostingproviders? Een collega die de planeet rondvliegt om overal brandjes te blussen, inspecties te doen en relaties te onderhouden, is haast onvermijdelijk. Hotelovernachtingen, Uber-ritjes en vluchten zijn duur. Meer hostingproviders betekent bovendien meer toegangspunten tot het bedrijfsnetwerk. De security-afdeling zal dat niet toejuichen.

CDN als oplossing

Het gebruik van een Content Delivery Network (CDN) kan een oplossing zijn. De CDN-aanbieder zorgt ervoor dat de content zo dicht mogelijk bij de gebruiker beschikbaar is. Het CDN cachet een kopie van de content op een lokale POP (point of presence). Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een afbeelding, video, software/applicatie of tekst. De CDN-aanbieder zorgt ervoor dat er voldoende capaciteit is om het dataverkeer te kunnen verwerken. Je hoeft alleen te bepalen welke data je via het CDN wilt aanbieden.

Operationeel heb je er verder weinig omkijken naar. Je kunt er bij CDN-aanbieder van uitgaan dat beveiliging erg serieus wordt genomen. Contentdistributie is core business en een hack kan een faillissement betekenen. Een CDN-aanbieder zal er dan ook voor zorgen dat alle datacenters voorzien zijn van dezelfde logische en fysieke beveiligingsmaatregelen. Dit maakt de kwaliteit mondiaal minder divers dan wanneer met individuele hostingproviders wordt gewerkt.

Privacy

CDN wordt volop toegepast. Voor techreuzen en de streaming- en game-industrie zijn CDN’s onmisbaar om miljoenen gebruikers aan te kunnen. Omdat public-cloudproviders zoals Google, Microsoft en Amazon inmiddels een wereldwijd netwerk en POP’s hebben opgetuigd, bieden ook zij CDN-services aan. Dit kan uiteraard privacyvragen oproepen. Als data via het CDN de wereld rondgaat, staat die data wellicht opgeslagen op servers buiten de EU. Kijk daarom kritisch welke data wel of niet via een CDN wordt aangeboden. In veel gevallen kan content die nu al publiek op het internet staat weinig kwaad. Als hier afbeeldingen en video’s bij zitten (zoals bij een webshop), dan heb je de grootste hoeveelheid data al te pakken. Dit kan al een positief effect hebben op de algehele performance van de webapp.

Aandachtspunten

Niet alle CDN-aanbieders bieden wereldwijde dekking. Vooral in Afrika, delen van Zuid-Amerika en Azië kunnen de verschillen tussen aanbieders groot zijn. Het is daarom belangrijk om te kijken waar de POP’s zich bevinden en wat de specifi caties qua bandbreedte, verwerkingscapaciteit en beveiliging.

Qua kosten is het verstandig vooraf een berekening te maken. De meeste CDN’s berekenen de kosten op basis de hoeveelheid dataverkeer. Een kaasvideo die onverwacht viral gaat kan dus in de papieren lopen. Vergeet dan ook niet om limieten of waarschuwingen in te stellen. Als laatste is het van belang om te kijken hoe je gaat aansluiten op het CDN. De grote cloudproviders bieden CDN ‘naadloos geïntegreerd’ met hun andere diensten. Daar hoef je weinig extra te doen. Voor andere providers die CDN aanbieden, zoals Cloudflare, Akamai, Leaseweb en StackPath, dien je het nodige te regelen om de content zo snel mogelijk op de juiste plaats te krijgen.

Voor wie internationaal zaken doet of dat wil doen, kan het leven met een CDN eenvoudiger worden. Er zijn uiteraard valkuilen, maar de voordelen wegen meestal op tegen de nadelen.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2019]

Lees het artikel hier in PDF