Schneider brengt het eerste serverrek met geïntegreerde vloeistofkoeling in de datacenterindustrie

Schneider Electric kondigt samen met Avnet en Iceotope het eerste commerciële geïntegreerde rek aan met chassis-gebaseerde immersive liquid cooling (vloeistofkoeling door middel van onderdompeling). De oplossing is geoptimaliseerd voor rekenintensieve applicaties en combineert een krachtige GPU-server met Iceotope’s vloeistofkoelingstechnologie om de energie-efficiëntie te verhogen. Avnet integreert de vloeistofgekoelde server met de NetShelter vloeistofgekoelde behuizing van Schneider Electric voor eenvoudige implementatie in datacenters en edge computing-omgevingen. Het systeem is EcoStruxure™ Ready, wat inhoudt dat het gekoppeld kan worden aan het IoT-platform van Schneider Electric met de nieuwe generatie datacentermanagementsoftware, EcoStruxure IT Expert en de digitale servicedienst EcoStruxure Asset Advisor. De gezamenlijke oplossing is gelanceerd tijdens de Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference in Las Vegas.

Deze vloeistofgekoelde oplossing is de eerste in zijn soort en ideaal voor toepassingen zoals big data-analyses, kunstmatige intelligentie en machine learning die door de benodigde hoge rekenkracht meer energie verbruiken. Gartner identificeerde in een recent rapport vloeistofkoeling als een technologie om in de gaten te houden. Analist Henrique Cecci adviseert datacenteroperators om “voor maximale energie-efficiëntie moderne vloeistofkoelingsoplossingen te gebruiken[1].” Vloeistofkoeling biedt een betere efficiëntie, lagere operationele kosten, een kleiner ruimtebeslag, verbeterde betrouwbaarheid en een bijna stille werking ondanks de hoge vermogensdichtheid van de GPU’s. Avnet, Iceotop en Schneider Electric willen het aanbod uitbreiden naarmate de vraag groeit door andere serverproducenten te verwelkomen als partners.

“Schneider Electric zet zich in om datacenters te verduurzamen. Vloeistofkoeling is een erg overtuigende aanpak hiervoor”, aldus Kevin Brown CTO en SVP Innovatie, Secure Power bij Schneider Electric. “Deze laatste ontwikkeling markeert een significante stap naar de industrialisatie van chassis-gebaseerde immersion-oplossingen die de efficiëntie en effectiviteit van tankgebaseerde oplossingen bieden en tegelijkertijd de compatibiliteit en bruikbaarheid hebben van meer traditionele, ‘direct-to-chip’ vloeistofkoelingsontwerpen. Gezien de groei van applicaties die intensieve rekenkracht gebruiken, zijn wij van mening dat deze aanpak veelbelovend is.”

Aanpassen aan de veranderende markt, trends en technologieën

“Als een leidende internationale leverancier van technologie-oplossingen heeft Avnet zich altijd uitstekend aangepast aan de veranderende markten, trends en technologieën,” aldus Scott MacDonald, global president, Avnet Integrated. “We zijn hier goed in omdat we samenwerken met de beste technologie-ontwerpers en hardware-fabrikanten. In dit geval werken we samen met vloeistofkoelingsspecialist Iceotope en internationaal infrastructuurbedrijf Schneider Electric. Zo creëren we de best mogelijke vloeistofkoelingsoplossingen voor onze klanten. We kijken ernaar uit om deze oplossingen – die uitdagingen van klanten op het gebied van koeling, stijgende chipdichtheden, ruwe IT-omgevingen, stijgende energiekosten, beperkingen op watergebruik en ruimtebeperkingen slim aanpakt – te integreren, te implementeren en te ondersteunen.”

“Bij Iceotope zijn we verheugd dat we de innovatieve immersive cooling-technologie beschikbaar maken voor de markt,” aldus David Craig, CEO of Iceotope. “We bieden de enige vloeistoefgekoelde technologie aan die makkelijk schaalbaar is van edge computing-apparaten tot grote serveromgevingen in de cloud. Vergeleken met de direct-to-chip vloeistofgekoelde systemen is onze aanpak efficiënter, betrouwbaarder, kostenverlagend, bespaart het meer ruimte en vermijdt het het gebruik van ventilators.”

Lees hier meer over vloeistofkoeling en de toepassing in datacenters en edge computing-omgevingen.