Aggreko: Onvermijdelijk dat bottlenecks vaker voorkomen

Aggreko onmisbaar als het om tijdelijke stroomvoorzieningen en klimaatbeheersing gaat

Aggreko Benelux is dé toonaangevende aanbieder van tijdelijke energie en klimaatbeheersing in Nederland. Paul Langeweg, Sector Accountmanager Datacentres, legt uit wat het bedrijf verstaat onder maximale uptime garanderen en wat het levert om dat te realiseren. Ook staat hij stil bij een actuele bottleneck.

 

Aggreko is een onmisbare partner voor de datacentersector. “Wij zijn vooral actief tijdens de bouwfase als een locatie nog niet op het stroomnet is aangesloten”, vertelt Paul Langeweg. “Dan leveren wij de tijdelijke noodstroomvoorzieningen om de bouw überhaupt mogelijk te maken. Als we richting de oplevering gaan, dan komt de fase dat de stroom- en koelinstallaties ge test moeten worden. Ook dan is Aggreko aanwezig.” De kracht van Aggreko is dat het in beide gevallen veel vermogen kan leveren. Voor opdrachten van 1MW tot 10MW draait het de hand niet om.

Een datacenter, serverruimte van een grote onderneming of instelling moet voor oplevering grondig worden getest. Dat betekent dat tot op de busbar moet worden gecontroleerd of de gevraagde capaciteit kan worden geleverd. Dergelijke testen worden om begrijpelijke redenen niet gedaan met alle IT-apparatuur aangesloten. Er worden load banks ingezet om de belastingweerstand te meten. Ook op dit vlak behoort Aggreko tot de meest gevraagde partijen voor elke grotere IT-omgeving. Wat vlak voor de oplevering van een IT-ruimte verder moet worden getest en waarvoor Aggreko wordt gevraagd is de werking van de koelsystemen. De load banks worden ook daarvoor ingezet. Aggreko is niet alleen onmisbaar gedurende de bouwfase, maar ook van dienst gedurende de hele life cycle van het datacenter. Van installatie, bedrijfstelling tot risicobeperking met een contingency plan. Daarnaast kan Aggreko de grenzen van datacenters testen door middel van een stress-test, zodat de klant er zeker van is dat ze op piekperformance draaien. Aggreko bezorgt datacenters maximale uptime gedurende de hele life cycle.

Planning

Dergelijke tests worden uiteraard lang van tevoren gepland. Daarom zit Aggreko ook vroeg aan tafel met de installateurs of klanten om de wensen door te nemen. Met uitzondering van de opdrachten voor hyperscalers doet Aggreko standaard zaken met de installateurs, de aannemers van bouwprojecten. “Het is in de Benelux een overzichtelijk speelveld wat als voordeel heeft dat we goed op elkaar zijn ingespeeld.” Om de planning goed van de grond te krijgen heeft Aggreko voor de Benelux een team van acht projectmanagers gespecialiseerd in stroom- en temperatuurvraagstukken. Zij gaan mee met de accountmanagers en hebben nadien contact met de installateurs voor de verdere uitwerking en planning.

Calamiteiten

Langeweg geeft aan dat voor Aggreko de business bij de klant niet na de bouw en oplevering is beëindigd. “Na de bouw gaan we praten over de calamiteiten en dat los van het type gebouw of sector.” Dat klinkt vreemd, want tegenwoordig is elke belangrijke locatie voorzien van eigen installaties voor noodstoom en klimaatbeheersing. Wat Langeweg ermee bedoelt is dat Aggreko steeds vaker wordt gevraagd een voorstel te doen voor de situatie dat de eigen primaire en noodstroominstallaties of klimaatbeheersing het laten afweten. Contingency-planning dus. “We zijn dan de tweede noodinstallatie die kan worden ingeschakeld als de eerste noodinstallatie niet beschikbaar is. Het is ook logisch dat ziekenhuizen, fabrieken en datacenters ons daarvoor benaderen, want wij kennen als geen ander de locatie.”

‘De behoefte aan onze kennis en expertise wordt steeds groter’

Aggreko speelt op meerdere manieren in op deze groeiende vraag. Ten eerste door een commercieel aantrekkelijk aanbod te doen aan de klanten. Vast onderdeel daarvan is dat het maatwerkcalamiteitenplan voor elke klant elk jaar opnieuw wordt opgesteld. Als tweede zorgt het ervoor dat er genoeg passende capaciteit op afroep beschikbaar is om bij incidenten ook daadwerkelijk snel te kunnen acteren. Langeweg: “Dit is voor ons een belangrijke groeimarkt. Elk type organisatie, dus ook datacenters, maakt hier gebruik van. Ze moeten ook wel, want continuïteit is een noodzaak, geen luxe.

Bottlenecks

Een gesprek met Aggreko zonder bij de situatie voor datacenters in de regio Amsterdam, Haarlemmermeer stil te staan is onmogelijk. Zoals bekend is daar een bouwstop van kracht omdat het stroomnet de vraag naar dit type grootgebruikers op dit moment niet aankan.

Aggreko kan inspelen op de uitdagingen met betrekking tot beschikbare netstroom. De netstroom kan vaak niet de benodigde capaciteit van het datacenter leveren; ook dáár kan Aggreko van dienst zijn. Het levert off-grid oplossingen, stroomonafhankelijk van het netwerk, zodat de groei niet beperkt wordt. De Aggreko-oplossingen kunnen gebruikt worden in plaats van de netstroom, maar ook ter aanvulling van de netstroom of als standbyvermogen.

Aggreko heeft een trackrecord met het helpen oplossen van dit soort bottlenecks. Het bedrijf heeft hoog vermogen aggregaten waarbij geen diesel, maar gas wordt verbrand. Dit is een schonere manier om energie op te wekken. De bottleneck van Amsterdam en omstreken zal volgens Langeweg in de nabije toekomst onvermijdelijk ook elders de kop op steken.

Meedenken

De oplossingen die Aggreko paraat heeft zijn indrukwekkend, niet voor niets heeft het grote hyperscalers en tal van ziekenhuizen al jaren als klant. De kennis waarover de wereldwijd actieve organisatie beschikt is uniek. Zo uniek dat het de vraag ontlokt of overheden en bedrijfsleven bij Aggreko aankloppen met de vraag mee te denken over bottlenecks in de stroomvoorziening. Langeweg antwoordt dat het bedrijf graag een bijdrage levert aan dergelijke discussies. “Het sluit ook naadloos aan de trend dat we in een eerdere fase bij projecten worden betrokken. Dat gebeurt omdat projecten steeds complexer worden. De behoefte aan onze kennis en expertise wordt steeds groter.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2019]

Lees het artikel hier in PDF