Fujitsu: Versnelde innovatie met snelle deep-learningoplossingen

Fujitsu brengt AI naar het datacenter

Veel industrieën investeren veel in artificial intelligence (AI), en met name deep learning genereert enorme belangstelling. De deep-learningmarkt groeit naar verwachting met gemiddeld 42 procent per jaar tot 2024 (bron: MarketWatch). Een reden voor deze groei is dat nu toegang kan worden verkregen tot extreem grote datasets van zeer goede kwaliteit. Toch vinden veel ondernemingen het moeilijk om op deze trein te springen. Dit is deels te wijten aan het feit dat AI vandaag nog steeds veel experimenteren vereist, ook al ontwikkelt het zich snel. Er is nu echter een kortere weg om het potentieel van deep learning voor uw bedrijf te benutten, namelijk het Zinrai deep learning System (ZDLS).

Ondanks alle aandacht is deep learning nog steeds een gebied dat veel werk van specialisten vraagt. En om een goede reden. AI-ontwikkelingen vorderen snel. AI-projecten die vandaag worden geïmplementeerd, zullen binnen enkele maanden aanzienlijk meer geavanceerde omgevingen, de zogenaamde frameworks, tegenkomen. Maar de infrastructuur valt ook in deze categorie en ook hier gaat het snel.

Neurale netwerken

Nieuwe technologieën maken snellere projectimplementaties mogelijk en hebben dus uiteindelijk invloed op de time-to-market voor het nieuwe product en de nieuwe innovatie verrijkt met AI. Veel ‘AI-zaken’ zijn open source en vrij beschikbaar, en dat is goed. Vrij beschikbare neurale netwerken of modellen zijn slechts één muisklik verwijderd. Tegelijkertijd wordt men steeds beter om het beste uit neurale netwerken te halen. Software en hardware worden immers steeds meer met elkaar verweven en op elkaar afgestemd. Het toverwoord hier is ‘appliance’ en dit heeft een aanzienlijk effect op de training en het testen van neurale netwerken. De Fujitsu ZDLS appliance bestaat uit de uniek ontwikkelde deep learning unit (DLU, een processor voor deep-learningtraining) en een uitgebreid assortiment, vooraf geteste en afgestemde, neurale netwerken. De meest populaire en beste bouwblokken van de markt zijn inbegrepen, of het nu gaat om beeldherkenning, spraak, tekst, uw eigen botontwikkeling en meer – allemaal optimaal afgestemd op de infrastructuur en aangedreven door de opmerkelijk snelle en zuinige DLU.

Fujitsu brengt AI naar datacenter

Door te integreren met de datacenterinfrastructuur en -processen kunnen ZDLS en zelfs meerdere ZDLS-appliances (nodes) eenvoudig worden beheerd door IT-beheerders, net als elk ander datacentersysteem. Bovendien garandeert de ZDLS-appliance een aanzienlijk lager stroomverbruik in vergelijking met huidige GPU-gebaseerde oplossingen, waardoor ook de beschikbare racks in het datacenter effi ciënter kunnen worden gebruikt. Dit bespaart uiteindelijk veel investerings- en bedrijfskosten. De inzet van Fujitsu ZDLS vergt slechts een minimale aanpassing van de eventueel bestaande softwarestack voor conventionele GPU-hardware, waardoor investeringen in ontwikkeling voor bestaande platformen niet verloren gaan. Daarnaast hoeft geen nieuwe kennis te worden opgedaan en is ‘omscholing’ van ontwikkelaars niet aan de orde. Er kunnen zodoende snel en zonder risico’s besparingen worden gerealiseerd. De continue verdere ontwikkeling van ZDLS, in lijn met parallelle ontwikkelingen van toonaangevende technologiepartners, is gegarandeerd.

De nieuwste ontwikkelingen

Een voorbeeld is een speciale virtuele machine van Fujitsu die het opslaan en laden van ontwikkelomgevingen mogelijk maakt (de zogenaamde containers). Dit kan grotendeels de problemen van een snelle verdere ontwikkeling van frameworks en de noodzakelijke aanpassing van de geschreven applicatie aan nieuwe, in het begin beschreven omgevingen voorkomen. U laadt eenvoudig de juiste omgeving voor de toepassing en ontwikkelt deze verder.

AI-denken is anders

De voordelen van een ‘AI-ready’-systeem zijn duidelijk: bedrijven vermijden lange plannings-, experimenteer-, confi guratie- en testfasen. Dit bespaart veel tijd en geld. De integratie in bestaande infrastructuren en processen is echter slechts één hoogtepunt van ZDLS. Het baanbrekende pakket van ZDLS brengt toepassingen voor deep learning op een heel nieuw niveau. Het hardware potentieel kan honderd procent worden benut. Massale parallelle doorvoer vermijdt op betrouwbare wijze knelpunten en gebruikt niet alleen FP32, maar ook de nieuw ontwikkelde DL-INT8-functionaliteiten, een wiskundige innovatie van Fujitsu Labs Japan. Dit loont in de praktijk: AI-training wordt versneld en garandeert dezelfde of betere nauwkeurigheid in vergelijking met traditionele GPU-gebaseerde AI-infrastructuren. Het verbruikt aanzienlijk minder energie en maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte in het datacenter. Daarom is de Fujitsu-formule, gebaseerd op de supersnelle deep learning Unit, de kern van ZDLS, eenvoudig:

minder hardware + minder energie + minder rackruimte + minder werk = meer prestaties

Er zijn veel redenen om het potentieel van deep learning voor uw bedrijf te verkennen, en nog veel meer argumenten om het te benutten met ZDLS. We zullen het nog veel meer hebben over het potentieel dat dit heeft om uw resultaten van deep learning te transformeren.

Neem contact met ons op voor meer informatie of een afspraak. Bel 0346-598777 of mail met salesdesk.nl@ts.fujitsu.com

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2019]

Lees het artikel hier in PDF