Siemens introduceert energieautomatisering in de cloud

Tijdens de European Utility Week in Parijs heeft Siemens de nieuwe Grid Diagnostic Suite gepresenteerd. Het gaat om vier cloudapplicaties die de distributie van energie beschermen en automatiseren.  

Het nieuwe systeem geeft netbeheerders in industrieparken informatie over toestellen in een slim elektriciteitsnet. Zo kunnen ze storingen op het net snel signaleren en verhelpen. Het gebruik van Internet of Things (IoT)-technologie maakt een kostenefficiënt beheer van elektriciteitsnetten mogelijk, laat Siemens weten.

Het beheren van energienetten wordt steeds complexer, mede dankzij nieuwe energiebronnen zoals zonnepanelen. De technologie van Siemens kan netbeheerders hierbij helpen. Door een koppeling met MindSphere kunnen gebruikers belangrijke gegevens weergeven, samenvoegen en evalueren.

Het systeem kan overweg met Siprotec- en Sicam-toestellen. Via het openstandaardprotocol OPC UA PubSub worden ze verbonden met het cloudgebaseerde open IoT-besturingssysteem MindSphere. De gegevensoverdracht is beveiligd via end-to-end authenticatie en versleuteling op basis van certificaten. Met Sicam GridPass brengt Siemens een product op de markt dat certificaten veilig aanmaakt en automatisch beheert.

Dankzij het nieuwe systeem zijn gegevens van het volledige net voor het eerst beschikbaar in de cloud zonder extra technische inspanningen, aldus Siemens. Met de zogeheten Sicam Navigator kunnen midden- en laagspanningsnetten en secundaire distributiepunten uitvoerig worden gevolgd. De app geeft gedetailleerde informatie over berichten, alarmen en specifieke parameters van het net. Zo kunnen bijvoorbeeld de prestaties van elektriciteitsnetten op een transparante manier worden weergegeven, zodat netbeheerders kunnen inschatten waar bijvoorbeeld nieuwe oplaadpunten voor elektrische voertuigen moeten worden geïnstalleerd. Bovendien kan exact worden bepaald in welk deel van het net een storing plaatsvindt.