Interconnect ziet vraag naar datacentercapaciteit snel groeien

Rol van partnerkanaal steeds belangrijker

In 2018 lanceerde datacenterspecialist Interconnect het partnerprogramma Discover. Doel: vindbaar zijn voor partners en afnemers en zo een extra kanaal bieden voor partners om zichzelf te profileren. Discover was niet alleen bedoeld als een saleshulpmiddel voor partners, maar ook om het partnerecosysteem meer vorm te geven. “Partners blijven erg belangrijk voor ons”, zegt Maartje van Alem, Business Unit Manager Datacenter & Connectivity bij Interconnect, “omdat ze samen met ons én met andere partners specifieke vragen van klanten kunnen invullen. Met Discover willen we partners in staat stellen elkaar te vinden, zodat ze elkaar kunnen versterken.” Dat lukt steeds beter, mede gezien de sterke groei die Interconnect de afgelopen periode in de breedte liet zien.

Is het in de Randstad inmiddels erg lastig om datacentercapaciteit te krijgen door een gebrek aan een goede stroomvoorziening, buiten die regio zijn er volop alternatieven. Zo breidt Interconnect zijn bestaande capaciteit flink uit. Van Alem: “We starten binnenkort met een omvangrijke uitbreiding van ons datacenter in Eindhoven. We gaan hier groeien naar zesduizend vierkante meter met een capaciteit van 2.200 racks. In Den Bosch bouwen we daarnaast pal aan de A2 een nieuw datacenter van twee keer tweeduizend vierkante meter als vervanging voor de bestaande locatie op bedrijvenpark De Brand. Hier willen we klanten onder meer een store-in-store-model aanbieden, waar ze onder hun eigen label datacenterdiensten kunnen gaan bieden. Met deze uitbreiding van capaciteit in Eindhoven en Den Bosch zorgen we voor een duidelijk alternatief voor de Randstad.”

Perfecte locaties

Deze plannen sluiten naadloos aan bij de ontwikkelingen in de provincie, waar Eindhoven en Den Bosch zich sterk ontwikkelen als technologiesteden. “Dit zijn uitstekende locaties voor ons om verder in te investeren”, zegt Van Alem. “Eindhoven is al langer een bekende magneet voor high-tech bedrijven en hun toeleveranciers, die vooral werken aan innovatie. De stad werd begin oktober nog door de Europese Commissie uitgeroepen tot meest innovatieve stad van Europa. En Den Bosch profileert zich als datastad met onder meer een academische opleiding tot data-scientist.”

Duurzaam

Zoals bekend hebben datacenters veel energie nodig die bij voorkeur wordt hergebruikt. Daarom zoeken partijen intensief naar manieren om de warmte die een datacenter genereert, opnieuw te gebruiken. Dat geldt ook voor Interconnect. Het bedrijf kijkt op dit moment samen met een ingenieursbureau naar de mogelijkheden om de restwarmte te benutten. “We gaan deze mogelijkheden eerst grondig in kaart brengen, zodat we goed inzicht hebben in wat wel en niet kan”, benadrukt Van Alem.

Breed dienstenpakket

Interconnect wil op basis van 25 jaar ervaring in dienstverlening volgens Van Alem verder gaan dan de meeste andere datacenterspelers. “Wij helpen klanten van a tot z als ze bijvoorbeeld via colocatie uiteindelijk naar de cloud willen overstappen. Het blijkt dat ieder type klant – ook de grote bedrijven – daar behoefte aan heeft. Wij spelen hierin de rol als trusted advisor. Bij ons kan een klant in eigen tempo de reis naar een moderne en duurzame infrastructuur maken. Geen enkel bedrijf is hetzelfde, maar we willen allemaal innoveren en profiteren van technologie. Dat is met het technologische platform dat we in deze Tier 3 datacenters hebben gebouwd prima mogelijk. Daarbij werken we graag samen met een groeiende community van partners die binnen ons partnerprogramma Discover hun klanten voorzien van gerichte diensten.”