ChannelConnect nummer 6 van 2019 nu online te lezen

Cloud en mainframe

In 1988 werkte ik als programmeur bij Mora Snacks in Maastricht. Een Nixdorf mainframe vormde het hart van de IT van het bedrijf. Niet dat ik met of op dit systeem mocht werken: als eenvoudige jonge freelancer had ik geen toegang tot het mainframe. Zelfs niet fysiek…

Wil je ChannelConnect nummer 6 van 2019 nu al online lezen? Dat kan onderaan deze pagina!

Ik hield me bezig met de standalonesystemen die her en der in de kantoorruimtes stonden en sjouwde braaf met diskettes van de ene naar de andere afdeling. Daar konden soms de terminals voor het mainframe (voor zware financiële taken) en ‘desktops’ (voor eenvoudiger processen als het bijhouden van vakantiedagen) naast elkaar staan.

Een combinatie van cloudcomputing en on-premise, zou je nu zeggen. En onpremise hoeft uiteraard al lang niet meer te betekenen dat je met opslagmedia tussen verschillende systemen onderweg bent…

De vergelijking tussen mainframes en cloud wordt vaker gemaakt. In feite is de combinatie mainframe/terminals immers een soort ‘as a service’-computing en daarmee een ultiem private cloud – in house. En er konden redenen zijn niet alle werkzaamheden daadwerkelijk op het mainframe uit te voeren. Die jonge freelancer mocht eens onbedoeld toegang weten te krijgen tot essentiële financiële data…

Het is nu niet anders. In deze editie, met al centraal thema cloud, belichten we cloudcomputing in vele facetten. Private, public of hybride cloud? Of, soms, toch kiezen voor on-premise?

ChannelConnect-Mels-DeesEr mogen dan parallellen zijn met het vertrouwde mainframe, de verschillen zijn natuurlijk enorm. Cloud zorgde voor een totaal ander businessmodel. Van de verkoop van hard- en software naar een abonnementenmodel. Dat kan zorgen voor maandelijkse inkomsten (‘retainers’) maar betekent ook een heel andere manier van zakendoen in het kanaal.

Daarom is het interessant de artikelen over de cloudmodellen van de verschillende distributeurs te lezen. Zij vormen immers nog steeds een belang- rijke schakel tussen vendor, reseller en eindgebruiker. Ook in tijden van cloud.

Mels Dees, Content Director
mels@imediate.nl

Klik op de cover en lees ChannelConnect nummer 6 van 2019 nu online.