VS geven inbeslaggenomen apparatuur Huawei terug

Autoriteiten in de Verenigde Staten hebben apparatuur van Huawei, waaronder servers, ethernet switches en andere telecomhardware, teruggegeven die in 2017 in beslag was genomen, vermoedelijk als onderdeel van de handelsoorlog. Daarmee is een dreigende rechtzaak van de baan.

Exportovertreding of diefstal?

De apparatuur was op de terugweg van een laboratorium in Californië voor testen en certificeringen toen de Amerikaanse politie deze in beslag nam. De precieze redenen voor de actie blijven onduidelijk. Het ministerie van Handel had het slechts over ‘exportovertredingen’. Het vermoeden is dat de Amerikanen zochten naar tekenen van diefstal van intellectueel eigendom of Chinese spionage.

Drie maanden geleden heeft Huawei een zaak aangespannen tegen de Amerikaanse staat en noemt de inbeslagname “Onwettelijk en willekeurig”. Bovendien beschuldigden de Chinezen de inspecties ervan dat ze de procedures moedwillig aan het rekken waren. “Willekeurige en onwettelijke handelingen van overheden als deze, het vasthouden van bezit zonder reden of uitleg, dient als een waarschuwing voor alle bedrijven die normaal zaken willen doen in de VS, en zouden juridisch moeten worden ingeperkt”, zegt Song Lui Ping, de Chief Legal Officer van Huawei.

Handelsoorlog

Huawei staat centraal in de handelsoorlog die de VS voert met China. Zo werd de 5G-technologie van het Chinese bedrijf in de ban gedaan, en zet de Amerikaanse regering druk op andere landen om technologie van het bedrijf te mijden. De topman van Huawei, Ren Zheng Fei, heeft in een vandaag gepubliceerd interview geopperd om de technologie door te verkopen, om zo de argwaan gedeeltelijk weg te nemen.

Google heeft eerder de licentie van Huawei om Android op hun smartphones te gebruiken ingetrokken.