Cellnex: Data echt privé in ‘de wolken’

MEDIATORENS CELLNEX HUISVESTEN BIJZONDERE DATACENTERS

Zie je de mediatoren van Roosendaal, dan verwacht je niet dat daar bovenin, een datacenter huist. Toch brengen steeds meer bedrijven, zoals IP Visie en Hostslim, hun data op grote hoogte. Dit doen ze vanwege privacy, duurzaamheid en continuïteit.

 

 

De ‘televisietoren’. Zo noemen inwoners de 126 meter hoge mediatoren in Roosendaal. Voor alle 24 mediatorens die in Nederland in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn verrezen, geldt dat ze een baken zijn voor hun omgeving. Wat mensen meestal niet weten is dat hun functie langzaam evolueert. Ze zijn begonnen als zendmasten die het televisie- en radiosignaal doorgaven. Later kwam daar gsm bij. Dit decennium ontwikkelden vele torens zich tot vestigingsplaats voor datacenters. De huidige eigenaar Cellnex – een Europese speler die de mediatorens van Alticom overnam – wil dit verder uitbreiden.

GDPR-proof

Het vestigen van datacenters in een van de vele mediatorens heeft meerdere voordelen, weet Maarten Kippers, Sales en Business Development Manager bij Cellnex. “Naast zekerheid en duurzaamheid is privacy een belangrijke beweegreden voor klanten. In onze toren in Roosendaal kunnen klanten datacenters met vier tot zestien racks realiseren. Anders dan bij de meeste andere datacenters hoeven ze de ruimte niet met vele anderen te delen. Ze kunnen zelfs voor een eigen verdieping – een private floor – kiezen. Verdiepingen zijn alleen toegankelijk voor geautoriseerde bezoekers. De lift stopt slechts daar waar de klant toegangsrechten voor heeft. Dit reduceert het aantal vloerbewegingen op de datavloer sterk. Zeker gezien het belang van GDPR is dat een voordeel.”

Het in de cloud brengen van data is een vertrouwenskwestie

Geheel naar eigen wens

IP Visie is de eerste klant met een datacenter in de Roosendaalse toren. Dit bedrijf werd in 2007 opgericht door Jos Beckers en Fouad el Hajjaj. Zij waren toen al jaren actief in data- en telecommunicatie. De vraag naar snelle en stabiele internetverbindingen en de o pkomst van de cloud deed hen besluiten om een nieuw bedrijf te starten. Ze kozen bewust voor de media toren van Roosendaal als vestigingsplek voor hun datacenter. Jos Beckers: “Datacentereigenaren onderschatten soms hoe graag klanten ‘hun’ datacenter willen kunnen bezoeken, ook als ze het in de praktijk niet vaak doen. Door private datarooms in te richten in de eigen regio – dus niet op de bekende locaties zoals Amsterdam of Eemshaven – voorzie je niet alleen in deze bereikbaarheid en nabijheid, maar geef je de eindgebruiker het idee dat zijn data weliswaar buiten de deur staan, maar nog steeds dichtbij zijn.”

Jos Beckers en Fouad el Hajjaj

Het in de cloud brengen van data is een vertrouwenskwestie. De samenwerking met Cellnex maakt het IP Visie mogelijk dat vertrouwen aan hun klanten te geven. “Dit wordt versterkt door het feit dat we ons datacenter geheel naar eigen wens kunnen inrichten en van branding kunnen voorzien.” Ruimte voor uitbreiding is er ook. “We beginnen in Roosendaal op de dertiende verdieping, maar naar de veertiende is een kleine stap en er is meer mogelijk.”

Voldoende stroom

Ralph Karseboom

Ondanks de nieuwe rol voor de mediatorens, zijn ze nog steeds een essentieel onderdeel van de Nederlandse noodinfrastructuur. Kippers: “In geval van calamiteiten zullen deze torens altijd actief zijn; daarvoor zorgt onder meer een 10kV stroominfrastructuur en krachtige generatoren in de torens.” Bijkomend voordeel is dat Cellnex geen problemen heeft met de stroomvoorziening. “We zien in veel regio’s in Nederland dat het elektriciteitsnetwerk de vraag naar stroom in gebieden met veel datacenters niet meer aan kan. Dat probleem speelt bij ons niet.” Niet alleen voor IP Visie, maar ook voor hostingprovider Hostslim, een andere partner van Cellnex, is deze continue uptime een groot voordeel. Ralph Karseboom, CEO en oprichter van de hostingprovider: “Wij huren de veertiende verdieping in de mediatoren in Lelystad. Nog los van het feit dat Cellnex een van de weinige aanbieders van datacentercapaciteit is in onze regio, zien wij nog een ander voordeel aan de serveromgevingen in de torens. Ze vormen voor veel bedrijven perfecte uitwijklocaties bij het redundant inrichten van een netwerk; iets dat voor het voldoen aan compliancy vaak nodig is. Het feit dat de torens onderdeel zijn van de noodinfrastructuur is dan heel geruststellend. De datacenters in de torens zijn vanuit de klant bezien weliswaar uitbesteed, maar door het intieme karakter wel ‘private’. Het is met recht een private cloud.”

Datacenter in een toren is met recht een private cloud

Geschikt voor 5G 

Maarten Kippers

Uiteindelijk is het plaatsen van datacenters in de mediatorens ook duurzaam. Kippers (Cellnex): “Ten eerste is bij het herinrichten van bestaande panden een duurzaamheidsslag te maken, maar daarnaast zorgt de hoogte van de torens voor het veel energiezuiniger koelen van de servers in het datacenter.” Op het hooggelegen bordes staan de koelelementen, waar continu voldoende wind is voor koeling. Uiteraard beschikt het datacenter over glasvezel, maar door de grote hoogte zijn ook eenvoudig breedbandverbindingen te realiseren in de microwave­band. “En de volgende rol van de toren is alweer bekend. Onze torens zullen in de realisatie van de 5G­infrastructuur een belangrijke bouwsteen vormen.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 4/5]

Lees het artikel hier in PDF