Wereldwijde consolidatie datacenters houdt sterk aan

De eerste helft van 2019 zag wereldwijd 18 procent meer datacenterovernames dan dezelfde periode in 2018, blijkt uit data van Synergy Research Group. In totaal zijn 52 fusies afgesproken, wat volgens de analist aangeeft dat de sterke groeitrend van de afgelopen vier jaar blijft doorzetten.

Dit jaar staat op de rol om een nieuw record te vestigen als het gaat om het volume van fusies en overnames in de datacentermarkt. Nu al zijn het er meer dan over heel het jaar 2016. Sinds 2015 zijn er meer dan driehonderd deals op dit gebied gesloten, met een totale waarde van 65 miljard dollar.

Grote klappers

Beursgenoteerde bedrijven geven gezamenlijk weliswaar het meeste uit, met bij elkaar 57% van de waarde, maar private bedrijven sluiten de meeste overeenkomsten, 53%. De eerste groep heeft al jaren de neiging om grote klappers te maken op de overnamemarkt, zoals de overname van DuPont Fabros door Digital Realty, de datacenters van Verizon door Equinix en Telecity, ook door Equinix. Naast Digital Realty en Equinix zijn ook CyrusOne en Iron Mountain niet zuinig.

“Analyse van de fusie- en overnameactiviteiten leggen enkele duidelijke trends bloot, vooral dat grote bedrijven ervoor kiezen om niet hun eigen datacenters te bezitten of te onderhouden”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Omdat bedrijven hun workloads naar cloudproviders verplaatsen of voor colocatie kiezen om hun ICT-infrastructuur te huisvesten, staan steeds meer datacenters te koop. Dit is een aanjager voor verandering in de colocatiemarkt waarbij de groten in de branche hun wereldwijde voetafdruk alsmaar willen vergroten en constante wisselingen van eigendom bij kleinere lokale partijen. We verwachten voor de komende vijf jaar nog veel meer datacenterfusies- en overnames.