TDCG neemt datacenters NovoServe over

The Datacenter Group (TDCG) heeft de datacenterinfrastructuur van NovoServe in Doetinchem en Enschede overgenomen. Door de verkoop van deze twee datacenters kan NovoServe zich focussen op zijn IaaS-activiteiten, terwijl TDCG zijn regionale dekking verder uitbreidt.

Aan de overname ging een klein jaar vooraf waarin beide bedrijven verschillende mogelijkheden tot samenwerking hebben onderzocht. “Het aanbieden van IaaS-hosting is echt een ander specialisme dan het beheren van een datacenterinfrastructuur en het hosten van applicaties en data in een private cloud, wat een groeimarkt voor ons is”, zegt Edwin Kennedy, Chief Commercial Officer van TDCG. “Bij dat laatste komt veel meer consultancy en begeleiding van klanten kijken.”

“Met TDCG aan boord als specialist op het gebied van datacenterservices kunnen wij ons focussen op onze kernactiviteit: het leveren van IaaS hosting services aan klanten wereldwijd”, zegt Herke Plantenga, CEO en medeoprichter van NovoServe. “Bovendien is door deze samenwerking de schaalbaarheid en toekomstbestendigheid van onze datacenterinfrastructuur gegarandeerd.”

Regionaal

TDCG wil groeien naar een landelijk dekkend netwerk van tien datacenters in alle regio’s van Nederland. Het bedrijf heeft al datacenterlocaties in Amsterdam, Delft, Utrecht en Rotterdam. TDCG zet naar eigen zeggen concrete stappen om na Oost-Nederland ook uit te breiden in het noorden en zuiden van het land. Kennedy: “Voor private cloud diensten geldt dat klanten graag zaken willen doen met een bedrijf bij hen om de hoek. Hoewel ze op afstand hun hele omgeving kunnen monitoren en beheren, willen we dat klanten bij werkzaamheden zeer snel bij het datacenter zijn. Dat levert hen niet alleen tijdwinst op, maar het is ook voor het vertrouwen belangrijk dat hun data bij hen ‘om de hoek’ staan. Ze zetten immers heel bewust hun bedrijfskritische en vertrouwelijke data in een private cloud.”
Voor de IaaS hosting markt ligt dit volgens hem heel anders. “Klanten gebruiken onze op maat ontwikkelde serverconfiguraties en kwalitatief goed netwerk voor onder andere virtualisatie en cloud en het aanbieden van dedicated server hosting,” zegt Plantenga. “De afzetmarkt voor onze IaaS oplossingen is voor een groot deel internationaal omdat de aantrekkingskracht van Nederland als internet hub op klanten wereldwijd groot is.”

Tot de klanten die TDCG en NovoServe samen gaan bedienen horen veel bedrijven die gevestigd zijn in Duitsland en Oost-Europa. “De regio Enschede is van oudsher al toegangspoort vanuit Nederland tot de rest van Europa”, zegt Kennedy. “Daardoor is de regio zeer internationaal georiënteerd. Bovendien trekt de Universiteit Twente veel hoogwaardige technologiebedrijven aan. Er is tevens een levendig start-up landschap. Dit wakkert de vraag vanuit Oost-Nederland naar datacenterdiensten, en met name ook naar private cloud, aan.”