Cloud belangrijke drijver softwaremarkt Nederland

In 2019 komt de volumegroei in de software- en servicessector uit op 3,5% met als drijvende krachten cloud computing en de digitalisering van bedrijfsmodellen, zo schrijft ING.

Nederland heeft een hoge mate van cloudgebruik door de goede infrastructuur en gedigitaliseerde economie. Binnen Europa behoort Nederland tot de koplopers, Bijna de helft maakt volgens ING gebruik van bijvoorbeeld cloud e-mail, opslag of meer geavanceerde diensten zoals software appplicaties voor boekhouden, relatiebeheer (CRM) of een platform voor rekenkracht om software op te draaien. Ook bij die geavanceerde diensten zit Nederland (33 procent), samen met de Scandinavische landen in de kopgroep. De goede Nederlandse digitale infrastructuur (onder andere verbindingen, datacenters en cloud providers) en hoge digitaliseringsgraad van bedrijfsleven en instellingen zijn hier een belangrijke verklaring voor.

Dat drijft de softwaremarkt tot een groei van 3,5 procent in 2019. Dat is langzamer dan de 5 procent groei in 2018, maar de verwachting is wel dat de sector in 2020 sneller blijft groeien dan de economie.

Consolidatie

De consolidatie in de softwaresector gaat volgens ING in 2019 verder. Private equity partijen, grote serviceproviders en softwarebedrijven uit binnen- en buitenland nemen regelmatig kleinere marktspelers over. Vooral Visma was in 2018 actief op de Nederlandse markt. CBS-cijfers laten een toename van het aantal fusies en overnames zien van 40 procent in 2018. In het eerste kwartaal van 2019 waren er een kwart meer transacties (150) ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Bij belangrijke klanten als de overheid, industrie en de financiële sector gaan investeringen in digitalisering verder.

Een rem wordt gevormd door het personeelstekort, dat voor de softwarebranche wordt versterkt door concurrentie van buiten. Ongeveer twee derde van de IT-functies bevindt zich buiten de ICT sector. De huidige krappe arbeidsmarkt is voor veel bedrijven een groeibelemmering. In het tweede kwartaal ziet bijna vier op de tien software en services bedrijven een tekort aan personeel als rem op de groei.