SaaS-markt slecht magische grens van $100 miljard

De SaaS-markt heeft in het eerste kwartaal wereldwijd 23 miljard dollar opgeleverd, en dat cijfer zal dit kwartaal de 100 miljard passeren, zo laat data van marktonderzoeker Synergy zien.
Ieder jaar groeit de markt voor Software-as-a-Service met bijna 30 procent. Microsoft heeft onderhand een marktaandeel van 17 procent, en blijft die voorsprong volgens Synergy uitbouwen. Reden is de dominantie van het concern in de markt voor collaboratie-oplossingen.

Microsoft loopt uit

De groei neemt bij Microsoft wel iets af door de enorme omvang van het aandeel dat het bedrijf al heeft. Maar met 34 procent per jaar erbij ligt het nog steeds ruim boven de gemiddelde groei in de markt.
Door de CRM-markt ligt Salesforce op de tweede plaats als het gaat om omzet uit SaaS-oplossingen. Adobe, SAP en Oracle volgen, waarbij SAP de snelste groeier van die drie is.
Volgens Synergy is de SaaS-markt volwassen. Toch maken de uitgaven in SaaS slechts 20 procent uit van de totale uitgaven in software wereldwijd. Er blijft dus nog jaren ruimte voor groei. SaaS is nog wel duidelijk een grotere markt dan de andere cloudmodellen (IaaS en PaaS), en dat blijft zo tot 2023.

“SaaS-leveranciers zijn in drie kampen te verdelen: traditionele leveranciers van enterprise software, relatief nieuwe born-in-the-cloud-spelers en grote ICT-leverancier die willen uitbreiden in de markten voor software”, zegt John Dinsdal, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “In het eerste kamp heb je bedrijven als Microsoft, SAP, Oracle en IBM met een groot bestand van on-premise klanten die ze kunnen bekeren tot het SaaS-gebaseerde consumptiemodel. Born-in-the-Cloud zijn onder meer Workday, Zendesk, ServiceNow, Atlassian en Splunk, en zij groeien veel harder. Google en Cisco laten zich ondertussen gelden in de SaaSmarkt, Met Google’s G Suite en Cisco’s acquisities van meerdere leveranciers van apps en software. Er komt een consolidatie aan, met de op handen zijnde acquisitie van Tableau Software door Salesforce als belangrijkste voorbeeld. Maar er blijven kansen voor nieuwe spelers in deze markt.”