‘Edge vereist nieuw samenwerkingsmodel’

Een steeds meer gedigitaliseerde en data-gedreven wereld vraagt om een hybride architectuur van edge-datacenters, zo beschrijft Schneider Electric in een nieuwe whitepaper.

Om IT-professionals te ondersteunen bij het ontwikkelen van een strategie voor edge IT, heeft Schneider Electric

De whitepaper “Solving Edge Computing Infrastructure Challenges” ondersteunt IT-professionals bij het ontwikkelen van een strategie voor edge IT. Het document beschrijft een structuur om te kunnen anticiperen op mogelijke problemen bij de edge, en ook hoe een ecosysteem van partners geïdentificeerd kan worden zodat alle essentiële infrastructuurcomponenten kunnen worden samengevoegd, geïntegreerd en geleverd.

Hoewel edge-datacenters volgens Schneider Electric veel voordelen opleveren voor gebruikers in industriële, grootzakelijke en retail omgevingen, brengen ze ook een aantal uitdagingen mee op het gebied van bouw, implementatie en beheer. Vanwege hun gedistribueerde karakter en het groeiend aantal implementaties zijn edge-locaties vaak onbemand. Door de afwezigheid van IT-personeel kunnen deze niet altijd efficiënt worden beheerd, terwijl lage service- en onderhoudskosten wel een vereiste zijn, aldus het bedrijf.

Ecosysteem van samenwerkende leverancier

Worldwide Technology, aanbieder van integratiediensten, geeft aan: “De mogelijkheid om technologieplatforms en apparaten vóór verzending te configureren verhoogt de implementatiesnelheid. Daarnaast kan het de kosten van engineering op locatie met 25% tot 40% verlagen, de verwerkingssnelheid van de order met 20% verhogen en onderhoudskosten met 7% verlagen.” Een vooraf geïntegreerde en collaboratieve aanpak binnen het vendor-ecosysteem is dan ook, naast configuratiehulpmiddelen, referentieontwerpen en cloud-gebaseerde beheersoftware, de manier om oplossingen sneller te implementeren, robuuster te krijgen en kostenefficiënter voor klanten te maken.

“De unieke uitdagingen van het inzetten en onderhouden van IT bij de edge van het netwerk vereisen een nieuw samenwerkingsmodel”, zegt Wendy Torell, Senior Research Analyst bij het Science Center van Schneider Electric. “Deze sterk geïntegreerde benadering houdt in dat verkopers en partners samenwerken om selectie, implementatie en onderhoud van edge computeroplossingen vele malen eenvoudiger en kostenefficiënter te maken voor eindgebruikers.”

Deze aanpak vereist volgens de auteurs een geïntegreerd edge-ecosysteem bestaande uit IT- en infrastructuurleveranciers, Original Equipment Manufacturers (OEM’s), systeemintegrators en Managed Service Providers (MSP’s); partijen die samenwerken om eenvoud, snelheid en bestendigheid bij de edge te garanderen. Het ecosysteem is er voor de eindgebruiker om alle edge-assets te bewaken en te onderhouden, terwijl het ze ook een hogere uptime en kostenefficiëntie biedt. Het ecosysteem wordt in feite onderdeel van het IT-personeel van de eindgebruiker.

Snelle integratie van hardware en management

De verantwoordelijkheid van de leveranciers ligt bij het creëren van eenvoudige hulpmiddelen welke als leidraad dienen voor selectie en configuratie van datacenters, geoptimaliseerd voor specifieke klanttoepassingen. Of het nu gaat om winkels, industriële of commerciële eindgebruikers, leveranciers moeten oplossingen testen en optimaliseren en referentiedesigns en systemen beschikbaar stellen die een snelle integratie van hardware- en softwarebeheertools mogelijk maken.

Bovendien is het volgens de leverancier nodig dat hedendaagse bedrijven vertrouwen op cloud-based managementsoftware. Zelf levert Schneider Electric datacenterbeheer als een service (DMaaS)oplossingen in de vorm van EcoStruxure IT, en ook beheertools voor Data Center Infrastructure Management (DCIM) op locatie,. Het gebruik van een combinatie van vooraf geïntegreerde hardware-oplossingen, naast cloudgebaseerde software, kan volgens Schneider Electric de kosten van engineering op locatie met 25% tot 40% verlagen, terwijl de uptime en beschikbaarheid worden verhoogd.

“Uiteindelijk zal een gezamenlijk ecosysteem van leveranciers, partners, software en hulpmiddelen worden gekozen dat tegemoet komt aan de edge computing vereisten van de klant; van configuratie tot montage en levering, tot bediening, beheer en onderhoud.”

White Paper No 277 “Solving Edge Computing Infrastructure Challenges” is direct beschikbaar als gratis download.